Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Oldalas káposztával és sárgaborsópürével

Adásban volt: 2016. november 24.
A recepthez tartozó videó
2016. november 24.

Hozzávalók

  • 1,5 kg oldalas
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1-2 tk. magos mustár
  • 50 dkg sárgaborsó
  • 3 db babérlevél
  • kakukkfű
  • színes bors
  • 2 fej hagyma
  • 2 l alaplé
  • 3-5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 5 dkg kacsazsír
  • olívaolaj

Elkészítés

1. Egy nagyobb edényben kacsazsírt olvasztunk, majd beletesszük a feldarabolt oldalast, és megpirítjuk. Megszórjuk frissen őrölt borssal, majd lefedjük, és alacsony hőfokon, saját gőzében megpuhítjuk, 15-20 percenként ellenőrizve, hogy ne égjen le.

2. A sárgaborsót egy másik edényben felöntjük alaplével, teszünk hozzá egy kevés nagyobb darabokra vágott hagymát, néhány gerezd fokhagymát és babérlevelet.

3. A pergelt káposztához egy nagyobb serpenyőt készítünk. Az edényben kevés zsíron megpirítjuk a gyufaszálnyi csíkokra vágott kolozsvári szalonnát, hozzáadunk egy fél fej apróra vágott hagymát.

4. A káposztát átöblítjük, ha túl sósnak találjuk, majd a felesleges nedvességet kifacsarva belőle hozzáadjuk a pirult szalonnához és hagymához. Sokszor átforgatva legalább fél órát pirítjuk, karamellizáljuk.

5. Amint az oldalas szaftos levet ereszt, hozzáadjuk a megroppantott fokhagymát, a csíkokra vágott hagymát, a kakukkfüvet és a színes borsot. Úgy keverjük, hogy a húsok felülre, a fűszerek és ízesítők pedig a zsírba kerüljenek.

6. A megpuhult sárgaborsót megsózzuk, hozzáadjuk a mustárt, majd botmixerrel pürésítjük.

7. Tálaláskor alulra tesszük a sárgaborsópürét, ráhelyezünk egy adag pergelt káposztát, az oldalas pedig a tetejére kerül.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sült oldalas sütőtökkel

Sült oldalas sütőtökkel

Szinte szégyellem receptnek hívni, inkább praktika vagy ötlet, de én titkon áldásnak hívom az időtakarékossága miatt.
Sült oldalas vargányás rizottóval

Sült oldalas vargányás rizottóval

A hagyományos magyar és olasz konyha találkozása egy tányéron: az eredmény pedig egy testes, férfias fogás. A rizottó és az oldalas elkészítése egyaránt időigényes, ha nem kapkodjuk el, igazi ízbomba lesz a jutalom.
Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Igazi legényfogó étel: kiadós, laktató és egyáltalán nem könnyű de nyári fogás. Ha egy roma férfit ezzel vár haza a párja, az biztos, hogy dicséretet kap.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.