Töltött káposzta Pataky módra
Hozzávalók
- 1 kg darált sertésdagadó
- 20 dkg füstölt tarja
- 15 dkg füstölt vagy kolozsvári szalonna
- 20 dkg gersli
- 1 fej savanyú káposzta
- 30 dkg vágott savanyú káposzta
- ½ fej hagyma
- só, bors
- 4 dkg füstölt bordaporc
- 4 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l alaplé
Elkészítés
1. A töltelékhez a darált húst egy edényben összekeverjük felkockázott füstölt tarjával és az apróra vágott hagymával. Hozzáadjuk az előre beáztatott, lecsepegtetett gerslit, és kevés alaplevet öntünk hozzá, hogy szaftos maradjon a töltelék. Megsózzuk és alaposan összekeverjük.
2. Egy nagyobb fazékba beletesszük a leöblített szálas káposztát. Beletesszük a füstölt bordaporcot, a szalonnát és a fokhagymát. Az egész savanyú káposztának óvatosan kivágjuk a torzsáját, a szétválasztott leveleknek pedig az erét, hogy hajlékonyabbak legyenek. Megtöltjük a káposztaleveleket töltelékkel, és rátesszük a káposzta tetejére.
3. Ha marad levél, a tetejére terítjük, és azzal lezárjuk a gőzt. Felöntjük alaplével, hogy teljesen ellepje a káposztákat. Ha nem maradt káposzta, bevizezett, összegyűrt zsírpapírral is lezárhatjuk a gőzt. Lefedjük, és közepes hőmérsékleten legalább egy órát főzzük, majd a tűzről levéve még egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
4. Tejföllel és ha van, friss kaporral tálaljuk.