Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött káposzta Pataky módra

Adásban volt: 2016. November 18.
A recepthez tartozó videó
2016. November 18.

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 15 dkg füstölt vagy kolozsvári szalonna
  • 20 dkg gersli
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 30 dkg vágott savanyú káposzta
  • ½ fej hagyma
  • só, bors
  • 4 dkg füstölt bordaporc
  • 4 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l alaplé

Elkészítés

1. A töltelékhez a darált húst egy edényben összekeverjük felkockázott füstölt tarjával és az apróra vágott hagymával. Hozzáadjuk az előre beáztatott, lecsepegtetett gerslit, és kevés alaplevet öntünk hozzá, hogy szaftos maradjon a töltelék. Megsózzuk és alaposan összekeverjük.

2. Egy nagyobb fazékba beletesszük a leöblített szálas káposztát. Beletesszük a füstölt bordaporcot, a szalonnát és a fokhagymát. Az egész savanyú káposztának óvatosan kivágjuk a torzsáját, a szétválasztott leveleknek pedig az erét, hogy hajlékonyabbak legyenek. Megtöltjük a káposztaleveleket töltelékkel, és rátesszük a káposzta tetejére.

3. Ha marad levél, a tetejére terítjük, és azzal lezárjuk a gőzt. Felöntjük alaplével, hogy teljesen ellepje a káposztákat. Ha nem maradt káposzta, bevizezett, összegyűrt zsírpapírral is lezárhatjuk a gőzt. Lefedjük, és közepes hőmérsékleten legalább egy órát főzzük, majd a tűzről levéve még egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

4. Tejföllel és ha van, friss kaporral tálaljuk.

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!