Tejberizzsel töltött almák
Akár a dédinél…oké, ő valószínűleg nem kerek szemű rizsből készítette volna. Télies desszert, az alapreceptet tovább turbózhatjátok aszalt gyümölccsel vagy fahéjjal.
Hozzávalók
8 közepes méretű almához- 10 dkg kerek szemű rizs
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 dl tej
- pár reszelés biocitromhéj
- 8 db közepes méretű alma
Elkészítés
A rizst lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, felöntjük a tejjel, belereszeljük a citromhéjat. Felforraljuk, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett puhára főzzük. Lefedjük, hagyjuk kihűlni, közben a rizs teljesen felszívja a folyadékot.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kalapokat vágunk nekik, magházukat kivágjuk. Belsejükben elvékonyítjuk az almahúst, a kivájt almát kis kockákra vágjuk. A rizshez keverjük.
A tölteléket az almákba kanalazzuk. Az almákat sütőpapírral bélelt sütőtálba sorakoztatjuk, melléjük helyezzük a kalapokat. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük, lefedhetjük alufóliával. Langyosan a legfinomabb!