Süssünk szaftos, puha pogácsát, hoztunk hozzá egy tuti receptet: Kolbászkrémes pogácsa
Nagyon-nagyon szeretem a pogácsát: a krumplisat, a túrósat, a tepertőset, a juhtúrósat, a kefireset… Na meg a hozzá hasonló scone-t, akár édesen, akár sósan, sütés után félbevágva és megtöltve. Szeretek kísérletezni is, most egy krémsajtos, kolbászos, tojásos tölteléket nyújtottam a fetával dúsított tésztába, a végeredmény egy szuper finom, szaftos, puha sör- vagy borkorcsolya lett.
Hozzávalók
2 nagyobb tepsi pogácsához:- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 15 dkg vaj
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 20 dkg tejföl
- 15 dkg feta sajt
- só
- kevés tej
- 10 dkg sajt
- A töltelékhez:
- 10 dkg szárazkolbász
- 2 db főtt tojás
- 10 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
- kevés só, őrölt fekete bors
- 1/4 hegyes-erős zöldpaprika (elhagyható)
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a 2 tojást, a tejfölt, a morzsolt fetát és a feta sósságától függően sót. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, közben fokozatosan hozzáöntünk egy kevés tejet, közepesen kemény, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A kolbászt feldaraboljuk, késes aprítóba tesszük a kihűlt, megpucolt főtt tojásokkal, a krémsajttal, a sóval, a borssal és az apróra vágott paprikával. Krémesre törjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a krémmel. Hosszabbik oldalát felhajtjuk középre, másik oldalát ráhajtjuk, majd ugyanezt elvégezzük a rövidebb oldalakkal is. Így egy vastag, négyzetes formát kapunk, amit óvatosan elnyújtunk 2 cm vastagra. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felfelé kissé megsodorjuk, sütőpapírral leterített sütőpapírra helyezzük, és még 1/4 órát kelesztjük a pogácsákat.
A pogácsák tetejét megkenjük az enyhén felvert 3. tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de még további két napig is extrán puha marad!
Tipp: A töltelék miatt nem szoktam a szaggatás során keletkező maradékot újra összegyúrni, kinyújtani és kiszaggatni. A darabokat kisebbre tépkedem, megtekerem, lekenem tojással, és megszórom sajttal úgy, ahogy a lenti képen látható. A pogácsákkal azonos ideig sülnek