Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült oldalas 3 körettel

Amíg sül a hús, a köretek is elkészülnek.
2019. július 12.

Szeretem a gyors ebédeket, de persze annak sem vagyok ellenére, hogy ha van idő, hosszadalmasabb ételekbe is belefogjak. Persze ilyenkor is jó dolog a hatékonyság: amíg sül a hús, elkészülnek a köretek, ráadásul a burgonyát is egyszerre meg tudom főzni.

Hozzávalók

4 személyre
  • Az oldalashoz:
  • 1 kg csontos sertésoldalas
  • mustár
  • amerikai bbq fűszerkeverék (só, fokhagyma, csili, bors, vöröshagyma, barna cukor, füstölt só, fűszerpaprika)
  • kevés olaj
  • A hagymalekvárhoz:
  • 60 dkg lila hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál barna cukor
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • A pirított burgonyához:
  • 50 dkg főtt parázskrumpli
  • 3 evőkanál kacsazsír
  • 1 csokor újhagyma fehér része
  • só, őrölt fekete bors
  • Az uborkás burgonyasalátához:
  • 50 dkg főtt parázskrumpli
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • kevés citromlé

Elkészítés

A húsdarabok mindkét oldalát bekenjük mustárral, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Olajjal kikent sütőtálba tesszük, letakarjuk alufóliával, és 170 °C-os sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára, omlósra sütjük. 

A burgonyás köretekhez a parázskrumplit megmossuk, majd héjastól, bő vízben megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük.

A lila hagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Rádobjuk a felhevített olajra, hozzáadjuk a barna cukrot. A lekvár titka annyi, hogy folyamatos keverés mellett puhára sütjük a hagymát. Ha szükséges, éppen egy kevés vizet önthetünk alá, de alapvetően sülnie, karamellizálódnia kell, hogy igazán finom legyen. Közben fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a fahéjat, végül pedig a balzsamecetet is. Ezzel még egyszer átforraljuk. 

A pirított burgonyához a főtt krumpli felét héjastól felcikkezzük. Egy serpenyőben, a megolvasztott kacsazsíron átpirítjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymával, közben sózzuk, borsozzuk. 

A krumplisalátához a burgonya másik felét használjuk fel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd meghámozzuk, feldaraboljuk. A megmosott kígyóuborkát szintén felcikkezzük. A tejfölt összekeverjük a majonézzel, sóval, borssal, beleforgatjuk a krumplit, az uborkát és a lecsepegtetett kukoricát. Végül kevés citromlével frissítjük az ízét. Kaporral is nagyon finom!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ropogós polentakockák

Ropogós polentakockák

Szuper snack csipsz helyett…
Sült sárgabarackos fagyi

Sült sárgabarackos fagyi

Házi fagyi nélkül nincs nyár!
Bougatsa, a görög grízes lepény

Bougatsa, a görög grízes lepény

Ropogós réteslapok között krémes vaníliás-citromos krém, ráadásul elkészíteni is nagyon egyszerű.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!