Sült oldalas 3 körettel
Szeretem a gyors ebédeket, de persze annak sem vagyok ellenére, hogy ha van idő, hosszadalmasabb ételekbe is belefogjak. Persze ilyenkor is jó dolog a hatékonyság: amíg sül a hús, elkészülnek a köretek, ráadásul a burgonyát is egyszerre meg tudom főzni.
Hozzávalók
4 személyre- Az oldalashoz:
- 1 kg csontos sertésoldalas
- mustár
- amerikai bbq fűszerkeverék (só, fokhagyma, csili, bors, vöröshagyma, barna cukor, füstölt só, fűszerpaprika)
- kevés olaj
- A hagymalekvárhoz:
- 60 dkg lila hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál barna cukor
- só, őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál balzsamecet
- A pirított burgonyához:
- 50 dkg főtt parázskrumpli
- 3 evőkanál kacsazsír
- 1 csokor újhagyma fehér része
- só, őrölt fekete bors
- Az uborkás burgonyasalátához:
- 50 dkg főtt parázskrumpli
- 1 db kígyóuborka
- 1 nagy doboz tejföl
- 10 dkg majonéz
- só, őrölt fekete bors
- 1 konzerv csemegekukorica
- kevés citromlé
Elkészítés
A húsdarabok mindkét oldalát bekenjük mustárral, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Olajjal kikent sütőtálba tesszük, letakarjuk alufóliával, és 170 °C-os sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára, omlósra sütjük.
A burgonyás köretekhez a parázskrumplit megmossuk, majd héjastól, bő vízben megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük.
A lila hagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Rádobjuk a felhevített olajra, hozzáadjuk a barna cukrot. A lekvár titka annyi, hogy folyamatos keverés mellett puhára sütjük a hagymát. Ha szükséges, éppen egy kevés vizet önthetünk alá, de alapvetően sülnie, karamellizálódnia kell, hogy igazán finom legyen. Közben fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a fahéjat, végül pedig a balzsamecetet is. Ezzel még egyszer átforraljuk.
A pirított burgonyához a főtt krumpli felét héjastól felcikkezzük. Egy serpenyőben, a megolvasztott kacsazsíron átpirítjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymával, közben sózzuk, borsozzuk.
A krumplisalátához a burgonya másik felét használjuk fel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd meghámozzuk, feldaraboljuk. A megmosott kígyóuborkát szintén felcikkezzük. A tejfölt összekeverjük a majonézzel, sóval, borssal, beleforgatjuk a krumplit, az uborkát és a lecsepegtetett kukoricát. Végül kevés citromlével frissítjük az ízét. Kaporral is nagyon finom!