Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült oldalas 3 körettel

Amíg sül a hús, a köretek is elkészülnek.
2019. July 12.

Szeretem a gyors ebédeket, de persze annak sem vagyok ellenére, hogy ha van idő, hosszadalmasabb ételekbe is belefogjak. Persze ilyenkor is jó dolog a hatékonyság: amíg sül a hús, elkészülnek a köretek, ráadásul a burgonyát is egyszerre meg tudom főzni.

Hozzávalók

4 személyre
  • Az oldalashoz:
  • 1 kg csontos sertésoldalas
  • mustár
  • amerikai bbq fűszerkeverék (só, fokhagyma, csili, bors, vöröshagyma, barna cukor, füstölt só, fűszerpaprika)
  • kevés olaj
  • A hagymalekvárhoz:
  • 60 dkg lila hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál barna cukor
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • A pirított burgonyához:
  • 50 dkg főtt parázskrumpli
  • 3 evőkanál kacsazsír
  • 1 csokor újhagyma fehér része
  • só, őrölt fekete bors
  • Az uborkás burgonyasalátához:
  • 50 dkg főtt parázskrumpli
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • kevés citromlé

Elkészítés

A húsdarabok mindkét oldalát bekenjük mustárral, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Olajjal kikent sütőtálba tesszük, letakarjuk alufóliával, és 170 °C-os sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára, omlósra sütjük. 

A burgonyás köretekhez a parázskrumplit megmossuk, majd héjastól, bő vízben megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük.

A lila hagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Rádobjuk a felhevített olajra, hozzáadjuk a barna cukrot. A lekvár titka annyi, hogy folyamatos keverés mellett puhára sütjük a hagymát. Ha szükséges, éppen egy kevés vizet önthetünk alá, de alapvetően sülnie, karamellizálódnia kell, hogy igazán finom legyen. Közben fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a fahéjat, végül pedig a balzsamecetet is. Ezzel még egyszer átforraljuk. 

A pirított burgonyához a főtt krumpli felét héjastól felcikkezzük. Egy serpenyőben, a megolvasztott kacsazsíron átpirítjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymával, közben sózzuk, borsozzuk. 

A krumplisalátához a burgonya másik felét használjuk fel. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd meghámozzuk, feldaraboljuk. A megmosott kígyóuborkát szintén felcikkezzük. A tejfölt összekeverjük a majonézzel, sóval, borssal, beleforgatjuk a krumplit, az uborkát és a lecsepegtetett kukoricát. Végül kevés citromlével frissítjük az ízét. Kaporral is nagyon finom!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ropogós polentakockák

Ropogós polentakockák

Szuper snack csipsz helyett…
Sült sárgabarackos fagyi

Sült sárgabarackos fagyi

Házi fagyi nélkül nincs nyár!
Bougatsa, a görög grízes lepény

Bougatsa, a görög grízes lepény

Ropogós réteslapok között krémes vaníliás-citromos krém, ráadásul elkészíteni is nagyon egyszerű.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!