Spékelt pulykaszárny édesköményes céklás rizzsel
Hozzávalók
- 2 db pulykaszárny
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 gerezd fokhagyma
- 50 dkg rizs
- 2 db édeskömény
- 2 db cékla
- 1 szál újhagyma
- 1 l alaplé
- 5 dkg vaj
- szerecsendió
- só, bors
- 1 db lime leve
- extraszűz-olívaolaj
Elkészítés
1. A pulykaszárnyakat az ízületeknél kettévágjuk, és kisebb lyukakat vágunk bele a spékeléshez. A szalonnát és a fokhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a lyukakba nyomkodjuk. Sütőtálba tesszük, megborsozzuk, megsózzuk, olívaolajjal és valamilyen citrusfélével meglocsoljuk. A húst alaposan beleforgatjuk a pácba, és sütőben elősütjük. Ha van időnk, a pácolást egy nappal korábban is elkezdhetjük.
2. A körethez az édeskömény szárát kisebb karikákra vágjuk, a gumó torzsáját kivágva feldaraboljuk. Egy nagyobb hőálló edénybe olívaolajat locsolunk, és megdinszteljük benne az édesköményt. A megtisztított céklát és egy újhagymát is feldaraboljuk és hozzáadjuk az édesköményhez. Sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és azt is összepirítjuk a zöldségekkel. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével, és félpuhára főzzük.
3. A közben kissé megpuhult pulykaszárnyakat kivesszük a sütőből és a rizs tetejére tesszük, néhány vékony szelet füstölt szalonnát terítünk a húsokra, és együtt betesszük a sütőbe egy órára. Félidőben megfordítjuk, és időnként ellenőrizzük, hogy nem főtte-e el az alaplevet a rizs.