Ropogós polentakockák
Hívhatjuk puliszkának, polentának, málénak és még ezer néven. Egy biztos: olcsó, könnyen, egész évben beszerezhető alapanyag, gyorsan elkészül, ráadásul édesen és sósan is fogyaszthatjuk. Ezúttal snack készült a kukoricadarából.
Hozzávalók
4-6 adaghoz- 6 dl tej
- 15 dkg kukoricadara + a hempergetéshez
- só
- 5 dkg parmezán sajt
- 1 kávéskanál fokhagyma-granulátum
- kevés olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
A tejet nagyobb lábasba öntjük, felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a kukoricadarát, majd megsózzuk. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, közben hozzáadjuk a lereszelt parmezánt.
A sűrű masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni. (Akkora tepsit válasszunk, hogy a massza kb. 1,5 cm magas legyen benne.)
A kihűlt polentát felkockázzuk. Egy zacskóban vagy zárható edényben összekeverünk egy kevés kukoricadarát némi sóval és a fokhagymaporral, majd részleteiben átforgatjuk benne a polentakockákat. Ezután egy serpenyőben, kevés felhevített olajon, rázogatva ropogósra sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
Az alapreceptet rengeteg módon variálhatjuk. Főzés közben magát a masszát is tovább fűszerezhetjük például zöldfűszerekkel, de a bundát is kedvünkre ízesíthetjük. Tej helyett megfőzhetjük vízben.
Tetszőleges mártogatósokkal tálalhatjuk, paradicsomszósszal vagy fűszeres tejföllel egyaránt nagyon finom.