Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva
A francia eredetű quiche az egyik kedvenc vendégváróm. Langyosan és hidegen is fogyasztható, nagyon mutatós, a töltelék pedig „elnyeli” a hűtőben lapuló maradék zöldségeket. Az eredeti recept tejszínnel készül, ezt most ricottára cseréltem.
Hozzávalók
(egy 35*10 cm-es téglalap alakú formához):- A tésztához:
- 18 dkg liszt
- 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 tojás
- 1 csipet só
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 póréhagyma
- 10 dkg bébispenót
- só, őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 15 dkg ricotta (vagy áttört túró)
- 3 tojás
- 1 gömb mozzarella
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze, egy kevés hideg vizet önthetünk hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben összemelegítjük az olajat a vajjal, rádobjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, és megpároljuk rajta. Mikor már puha, hozzáadjuk a bébispenótot, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek.
A ricottát kikeverjük a tojásokkal, megsózzuk, majd összekeverjük a hagymás spenóttal és a finomra aprított mozzarellával.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A kivajazott formába tesszük, eligazgatjuk, sütőpapírt borítunk rá, és feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a sütőpapírral együtt.
A tölteléket az elősütött alapra simítjuk, és további kb. 30 perc alatt készre sütjük. A kész quiche-t 10-15 percet állni hagyjuk, ezt követően már szépen szeletelhető.