Paradicsomos-cukkinis lencseragu
Lencsét ne csak szilveszterkor együnk, hiszen laktató, egészséges, rostdús alapanyag. Ezúttal paradicsomosan készítettem el, egy kis cukkinivel felturbózva. Persze adhattok hozzá húst is: indíthatjátok szalonnás alappal a receptet, de kolbász vagy sonka is kerülhet bele. Tálalhatjátok önmagában, pitával, lepénykenyérrel, de tésztával is, úgy akár 6 közepes adag is kijön ebből a mennyiségből.
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg lencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 2 konzerv hámozott, aprított paradicsom (80 dkg)
- 15 dkg paradicsompüré
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág oregano
- 1 kis ág rozmaring
- só, őrölt fekete bors
- 1 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
Az átválogatott, leöblített lencsét egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, ismét átöblítjük, majd hagyjuk megszáradni.
Egy nagy lábasban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Először megdinszteljük rajta a megtisztított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Mehet rá a fűszerpaprika, átkeverjük, ezután rászórjuk a lencsét.
Felöntjük a kétféle paradicsommal és 1,5 dl vízzel, beledobjuk egészben a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd közepes lángon, időnként megkeverve félpuhára főzzük a lencsét. Ha szükséges, közben pótoljuk alatta a vizet, de mindig csak egy kevéssel. Amikor a lencse már puhul, hozzáadjuk a megmosott, kis kockákra vágott cukkinit. Együtt készre, sűrűre főzzük, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt eltávolítjuk a raguból az egész zöldfűszereket. Ízlés szerint tésztát főzünk ki mellé, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.