Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog
Júliusban és augusztusban az ismerős arcok mellett vendégszerzőkkel is találkozhattok nálunk. Úgy határoztunk, hogy a pop-up éttermek mintájára „pop-up” rovatot indítunk, hogy bemutassunk nektek néhány izgalmas blogot. Hétről hétre olyan magyar gasztrobloggereket látunk vendégül, akiknek az ebéd- vagy vacsorameghívására mi sem mondanánk nemet, sőt!
Alkalmi szerzőink nem csupán az egyik kedvenc receptjüket osztják meg veletek, hanem 10+1 villámkérdést is megválaszolnak, hogy még jobban megismerhessétek őket.
Rendhagyó módon kezdjük a plusz kérdéssel, mutasd be kérlek pár mondatban a blogod!
Még gyermekként ismertem meg Indiát édesapám utazása által, és még gyermekként szerettem meg a főzést és sütést édesanyámnak köszönhetően. Aztán a kettő egyszer összeért. Ebből született a Helló Curry!, ahol alapvetően az indiai gasztronómiával szeretném megismertetni az olvasókat. Az indiai konyha nagyon izgalmas, nem is feltétlenül alapanyagban, inkább fűszerezésben és technikában. A húsos ételek mellett rengeteg vegetáriánus, vegán, laktózmentes és gluténmentes ételük van. Érdemes elcsábulni és kipróbálni.☺
Kövesd Ágit Instagramon is!
Van olyan étel, amin időtlen időkig – de legalábbis nagyon sokáig – el tudnál élni?
Nincs. Annyira szeretem a különböző ízeket, hogy nálam a változatosság a nyerő. Na jó, a jóféle zsíros kenyér újhagymával hosszabb távon le tud venni a lábamról.
Melyik nemzet konyhája áll hozzád a legközelebb?
A magyar és az indiai. Ez a kettő az, aminek minden héten szerepelnie kell az étlapomon, különben erős hiányérzetem támad.
Ha 3 alapfűszert kellene választanod, melyek lennének azok?
A bazsalikom, a római kömény és a gyömbér. Illetve nem alapfűszer, de mostanában nagyon sokat használjuk a kala namakot, azaz fekete sót.
Van olyan étel vagy alapanyag, amit annyira nem kedvelsz, hogy legszívesebben eltörölnéd a föld színéről?
Igen, a tofu. Nem törölném el a föld színéről, de kerülöm. Biztos eddig nem ettem olyan verziót, ami jól volt elkészítve, de az az egy-két próbálkozás, amit eddig tettem, maradandó negatív emlékeket hagyott bennem.
Milyen ételeket készítesz a leggyakrabban?
Gyermekeim vannak és imádnak mindent, ami paradicsomos, tésztás, rizses. Elsősorban nekik kedvezek, amikor főzök. És természetesen rendszeresen készítek indiait. A nagyobbik lányom kedvence a paneer butter masala (házi tejsajt vajas paradicsomszószban), a kisebbiké a kheer (indiai rizspuding). Ezek után jönnek csak a mi kedvenceink. ☺
Van olyan konyhai eszköz, amit mindenkinek ajánlanál beszerzésre?
Ugyan nem kisgép, de a mosogatógép az. A mai napig minden egyes alkalommal úgy nyomom meg az indító gombot, hogy de jó, ezt az órás melót helyettem megcsinálja „valaki”, és addig tudok mással foglalkozni.
És olyan, amit teljesen feleslegesnek tartasz?
Az elektromos konzervnyitót még egyszer sem tudtam úgy használni, hogy gyorsabb legyen, mint a manuális verzió. Nem is használom, már azt sem tudom, hogy hol van.
Ha 1 órád lenne a váratlanul bejelentkező barátaidnak készíteni valamit, milyen ételre esne a választásod?
Hagyma pakóra és paradicsom csatni. Ehhez a kombóhoz általában minden van itthon, és gyorsan össze is dobható. Édességnek pedig egy gyors kevert meggyes pite.
Inkább sós vagy inkább édes?
Sós!
Ha lehetőséged nyílna együtt főzni és vacsorázni egy külföldi séffel vagy más gasztroszemélyiséggel (lehet kortárs, de olyan ember is, aki már nincs köztünk), kivel ülnél egy asztalhoz?
Karre Mastanammával. Ő egy indiai 107 éves nagymama, akiről a fia készítette a főzős videókat Dél-Indiában. Sajnos december óta már nincs velünk. Nagyon érdekesek a videói. Semmi sallang, nem mutatja szebbnek vagy jobbnak azt, ami. Csak leül a földre, előkészíti az alapanyagokat, és aztán a tűzön megfőzi. Árad belőle a nyugalom, nem akar megfelelni semminek, csak főzni a családjának. Inspiráló és egyben elgondolkodtató.
Hozzávalók
4 személyre- 2 liter tejből készült tejsajt, azaz paneer (kb. 25 dkg)
- 1 nagy kaliforniai paprika (lehet piros, zöld vagy sárga, vagy akár vegyesen)
- 1 nagy lila hagyma
- 1 paradicsom
- 1 lime
- 2,5 dl natúr joghurt
- 3 cm-es gyömbér darab
- 2 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál vörös chili por
- fél teáskanál kurkuma
- fél teáskanál őrölt római kömény
- fél teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál garam masala
- só
- kevés olaj
Elkészítés
Először a natúr joghurtot egy szűrőbe helyezett tiszta kendőbe öntöm, és hagyom fél órát így, hogy lecsöpögjön. Közben a paneer kockákat kb. 2×2 cm-es kockákra vágom. Megpucolom a zöldségeket, majd a gyömbért és a fokhagymát. Utóbbi kettőt egy nagy tálba belereszelem. A paprikát és a hagymát kb. akkorára vágom, mint a paneert. A hagymát szét is szedem héjaira, a kisebb darabok nem kellenek. A paradicsom belsejét kivájom, és a húsát szintén felaprítom a paneer méretére.
Lecsöpögött a joghurt, jó sűrű és krémes. Hozzáöntöm a reszelt gyömbérhez és fokhagymához. Rászórom a porfűszereket, meglocsolom a lime feléből kicsavart lével, sózom, majd alaposan átkeverem.
Először beleteszem a paprika és hagyma darabokat, átforgatom. Utána jön a paradicsom, itt már finomabban forgatom át. Végül a paneer kockák, ekkor már kifejezetten óvatos vagyok. Átforgatás után lefedve hűtőben pihentetem minimum 2 órát, vagy egy egész éjszakát.
Ugyan az igazi paneer tikka tandoori kemencében sül, itthon ennek hiányában én sütőben sütöm.
Ha letelt a pihentető idő, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses), egy tepsit kibélelek alufóliával. A bepácolt paneert és zöldségeket egymás után felhúzom 4 db lehetőleg fém nyársra. Beleteszem a tepsibe, leheletnyi olajcseppeket öntök rá, majd betolom a sütőbe. 10 perc után, ha már kezd pirulni, megforgatom. Ismét 10 perc sütés jön. Én a végén meg is grillezem. Ha erre nincs lehetőség, még pár percet érdemes bent hagyni. Ha megpirult ez az oldal is, akkor kész. Mentás joghurttal, salátával és lepénykenyérrel a legfinomabb.