Vendégblogger sorozat – 1. rész
Júliusban és augusztusban az ismerős arcok mellett vendégszerzőkkel is találkozhattok nálunk. Úgy határoztunk, hogy a pop-up éttermek mintájára „pop-up” rovatot indítunk, hogy bemutassunk nektek néhány izgalmas blogot. Hétről hétre olyan magyar gasztrobloggereket látunk vendégül, akiknek az ebéd- vagy vacsorameghívására mi sem mondanánk nemet, sőt!
Alkalmi szerzőink nem csupán az egyik kedvenc receptjüket osztják meg veletek, hanem 10+1 villámkérdést is megválaszolnak, hogy még jobban megismerhessétek őket.
Rendhagyó módon kezdjük a plusz kérdéssel, mutasd be kérlek pár mondatban a blogod!
Csulak Réka vagyok, ételfotós, food stylist és gasztroblogger. A Holy Whisk Blogot 2016 karácsonyán kezdtem írni, azzal a céllal, hogy kitöltse azt az űrt, amit az Angliába költözés eredményeként rám szakadt mérhetetlen szabadidő és elszigeteltség hagyott maga után. Kiemelt figyelmet szentelek a magyar és a nemzetközi konyhából válogatott legkedvesebb receptjeimnek, de újabban szívesen megosztom kedvenc termelőim kulisszatitkait, a hazalátogatásom során átélt gasztrokalandjaimat, valamint az ételfotózással kapcsolatos tapasztalataimat. Receptjeim rendszeresen megjelennek egy vezető angliai sütis magazinban, ezért a nemzetközi olvasótábor igényeinek eleget téve a bejegyzések angol és magyar nyelven is íródnak. Azt javaslom, hogy akkor keresd fel a holywhiskblog galériáját az Instagramon, ha nem félsz megéhezni, ugyanis csak olyasmit fotózok, ami szem-szájnak ingere!
Van olyan étel, amin időtlen időkig – de legalábbis nagyon sokáig – el tudnál élni?
Bármi jöhet, ami rántott: a klasszikus bécsi szelettől a rántott sajton és patisszonon át a királyrákig.
Melyik nemzet konyhája áll hozzád a legközelebb?
A magyar konyhához erős gyökerek kötnek, az ösztöneim nem engedik, hogy ne említsem meg, de a szívem mégis a skandináv konyhához húz.
Ha 3 alapfűszert kellene választanod, melyek lennének azok?
Az alapfűszer kategóriájába konyhánként más-más tartozik, nálam a majoránna, fahéj és a kevésbé ismert, aromás tonkabab sosem hiányozhat a polcról.
Van olyan étel vagy alapanyag, amit annyira nem kedvelsz, hogy legszívesebben eltörölnéd a föld színéről?
Ennyire erős negatív érzelmek nem fűznek egy alapanyaghoz sem, de bevallom, hogy gyerekkori rossz élményeknek köszönhetően a nyers zöldségek terén a mai napig elég válogatós vagyok. De azért minden évben átkerül néhány a „nem szeretem” kategóriából a kedveltek közé.
Milyen ételeket készítesz a leggyakrabban?
Imádom a tejszínes ragukat, hiszen jól variálhatóak velük a köretelemek, és pikk-pakk elkészülnek egy motivációtól mentes hétköznap estén is.
Van olyan konyhai eszköz, amit mindenkinek ajánlanál beszerzésre?
A Svédországban töltött hónapok során sokat sütöttem-főztem meglehetősen puritán eszközkészlettel, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy kreativitással és innovációval küzdje le a kihívásokat ahelyett, hogy méregdrága cuccokat halmoz fel.
És olyan, amit teljesen feleslegesnek tartasz?
Nyilván kismillió konyhai kacat jön velünk szembe nap mint nap, de számomra a legszürreálisabb mégis egy jól ismert klasszikus, a zacskóstej-tartó.
Ha 1 órád lenne a váratlanul bejelentkező barátaidnak készíteni valamit, milyen ételre esne a választásod?
Minden bizonnyal egy kiadós, krumplis tésztájú kenyérlángos készülne, mindenféle jóval megpakolva.
Inkább sós vagy inkább édes?
Legtöbbször sósat kívánok, ezzel szemben nagyságrendekkel több édes készül.
Ha lehetőséged nyílna együtt főzni és vacsorázni egy külföldi séffel vagy más gasztroszemélyiséggel (lehet kortárs, de olyan ember is, aki már nincs köztünk), kivel ülnél egy asztalhoz?
Biztosan Grant Achatz séf lenne az. Nem egyszer hozta már le a „három csillagot” az égről molekuláris gasztronómiai remekeivel. Kiváló szakember rendkívüli életúttal, határtalan képzelőerővel és művészien innovatív vénával.
Mediterrán saláta befőttes üvegben
Hozzávalók
4 személyre- Friss bazsalikompesztó:
- 3 marék friss bazsalikomlevél
- 4 evőkanál frissen reszelt parmezán
- 150 ml extra szűz olívaolaj
- 1 marék fenyőmag
- 2 fokhagymagerezd, áttörve
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- Saláta:
- 4 füge
- 3 salátacukkini
- 400 g kevert salátalevél
- 1 konzerv vörösbab
- 250 g koktélparadicsom
- 3 bébicékla
- 1 fürt piros szőlő
Elkészítés
Friss bazsalikompesztó:
Tedd a bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymát, a sót és a borsot egy konyhai aprítóba, majd zúzd össze a hozzávalókat. Add hozzá a parmezánt, és keverd tovább. Az egyenletes állag elérése érdekében néhányszor kanalazd le az aprító faláról a pesztót, ha szükséges. Kis adagokban öntsd hozzá az olívaolajat, és kisebb sebességre állítva keverd készre a pesztót.
Előkészítés:
Öblítsd át a zöldségeket, és öntsd le a levet a babról.
Vágd a fügéket félbe vagy negyedbe. Egy zöldséghámozóval szeleteld fel a cukkinit (én nem használtam a szivacsos belső részt a magokkal). A koktélparikat hagyhatod egyben, de félbe is vághatod őket. Szeleteld vékonyra a bébicéklát, hogy a körkörös mintázata szépen látszódjon.
Saláta:
Kanalazz 2-3 kanálnyi pesztót egy befőttesüveg vagy salátás tálka aljára. Adj hozzá a cukkiniből, fügéből, babból, szőlőből, paradicsomokból, céklából és a salátalevelekből.
Az üvegbe zárt verziót magaddal viheted piknikre, kirándulásra vagy éppen könnyű munkaebédként. Mielőtt tálalod, még az üvegben rázd össze a salátát, hogy a pesztó és a többi alkotóelem jól összekeveredjen. Friss mozzarellával is szuper!
A cikkben szereplő képeket és szöveges tartalmakat szerzői jog védi. Bármilyen online vagy print formában történő közlésük előzetes, írásbeli engedély nélkül tilos!