Nyári bableves petrezselymes nokedlivel
Hogy álltok a nyári levesekkel? Tudom, hogy ilyenkor a hideg, főzés nélküli paradicsom- és gyümölcslevesek a legnépszerűbbek, de ne feledkezzünk el a fejtett babról se! Ezekbe a könnyű levesekbe nekem egyáltalán nem hiányzik a rántás, persze ha szeretnétek, nyugodtan tegyetek bele. A füstölt húst is elhagytam, a virsli tökéletesen elegendő 30 °C felett!
Hozzávalók
4 személyre- A leveshez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg fejtett bab
- só, őrölt fekete bors
- 40 dkg sárgarépa
- 1 darabka (kb. 20 dkg) zellergumó
- 2 db zsenge karalábé
- 4 db frankfurti virsli
- A csipetkéhez:
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- 2 evőkanál leszárazott, felaprított petrezselyem
- só
Elkészítés
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. Rászórjuk a megpucolt, felnegyedelt vöröshagymát, illetve a szintén megpucolt, egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Átpirítjuk, majd hozzáadjuk a fejtett babot. Felöntjük 1,2-1,5 l vízzel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, 10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a megpucolt további zöldségeket: a karikára vágott sárgarépát, az egészben hagyott zellert és a felkockázott karalábét. Közepes lángon addig főzzük, amíg az összes hozzávaló megpuhul.
Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elhabarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a finomra aprított petrezselymet és egy kevés sót. Kemény tésztává gyúrjuk. A levesbe csipkedjük, ezzel egy időben hozzáadjuk a felkarikázott virslit is (ha esetleg műbeleset választottunk, azt előtte természetesen húzzuk le). További 3-4 percet főzzük, végül eltávolítjuk a zellerdarabot. Melegen tálaljuk.