Sok gyümölcs, finom tészta és csak 10 perc: süssünk meggyes cobblert
Télen is vágyunk a nyári színekre és ízekre, legalábbis én így január vége felé már határozottan várom a cseresznye-, meggy- és barackszezont. Éppen ezért mindig tartok otthon mirelit meggyet, annyira sok sütit, pohárdesszertet feldob, és a színe is csodás. Ezúttal cobblerbe került: sok gyümölcs, finom tészta, ráadásul az előkészítése nem több 10 percnél.
A cobbler sokak kedvencéhez, a crumble-höz, azaz morzsasütihez hasonló: a sütőtál aljára gyümölcsöt halmozunk, erre azonban nem morzsa, hanem puha tészta kerül kis halmokban. Ha többféle mirelit gyümölcsmaradékotok lapul a hűtőben, csak borítsátok össze a tepsiben, rá a tészta, és már mehet is a sütőbe! Langyosan és hidegen is tálalhatjátok, egy kis tejszínhab csak fokozza a finomságát.
Ha a crumble-höz is kedvet kapnátok, találtok egy nagyon finom almás-zabos verziót itt az Ízes Életen, a receptjeim között!
Hozzávalók
egy közepes méretű sütőtálhoz- A gyümölcsös réteghez:
- 40 dkg friss/ mirelit meggy
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 + 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy csipet őrölt gyömbér
- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 dl habtejszín
- 2-3 evőkanál joghurt
Elkészítés
A sütőtál aljában kiterítjük a meggyet. Összekeverjük az étkezési keményítővel, 2 evőkanál cukorral, a fahéjjal és a gyömbérrel.
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a kétféle cukrot és az elhabart tojást. Beleöntjük a tejszínt és a joghurtot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Puha, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, kevés joghurttal, ha túl lágy, kevés liszttel tökéletesíthetjük az állagát.
A tésztából a gyümölcsrétegre kis borzas gombócokat helyezünk úgy, hogy maradjon egy kis hely köztük; sütés közben terülni fognak. A tetejét megszórjuk a maradék cukorral.
A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a süteményt.