Íme a banánkenyerek banánkenyere
A banánkenyér egyike volt életem első egészséges süteményeinek. Ez már sokéves történet, de a lelkesedésem törtetlen iránta, főleg amikor friss, meleg és puha.
Az alapgondolat azóta is változatlan, de mindig megpróbálom feldobni valamilyen plusz hozzávalóval, hogy még finomabbá, vagy még egészségesebbé varázsoljam.
Hozzávalók
- 4 db banán
- 20 dkg zabliszt
- 5 dkg aprószemű zabpehely
- 6 dkg eritrit
- 3 tojás
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 3 dkg chia mag
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük légkeveréssel 180°C-ra.
2. 3 darab banánt villával pépesítünk, majd egy keverőtálba öntjük és összekeverjük a tojásokkal, a vanília aromával és a kókuszolajjal. A száraz hozzávalókat külön összekeverjük, azaz a lisztet, a zabpelyhet, az eritritet, a kókuszreszeléket, a chia magot, a sütőport, a só és a fahéjat. Ezután homogénné keverjük a száraz és a nedves hozzávalókat.
3. Egy kenyérsütő formát kiolajozunk kókuszolajjal, majd beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk a tésztát. A maradék egy banánt félbevágjuk és a kenyér tetejére tesszük díszítésként. Megszórhatjuk még egy kevés chia maggal és kókuszreszelékkel is.
4. Az előmelegített sütőbe tesszük a formát kb. 50 percre. A sütés utolsó negyed órájában figyeljük a süteményt és ellenőrizzük tűpróbával, hogy kellően átsült-e. Ha égne a kenyér teteje, fedjük le alufóliával az utolsó 10 percre.
5. Az elkészült banánkenyeret rövid ideig hűlni hagyjuk, majd szeleteljük fel óvatosan és még langyosan tálaljuk. A legfinomabb összhatás érdekében kenjünk meg krémes mogyoróvajjal és fogyasszunk mellé egy pohár kókusztejet.