Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rántva, de mégis egészségesen - mi az?

Zabkásakirálynő megint kitalált valamit
2017. March 9.

Talán nem mindenki ismeri a rántott tejbegríz fogalmát, de nálunk gyermekkoromban nagy kedvenc volt.

Gyakran készítette el nagymamám és anyukám is akár főételnek, akár desszert gyanánt. Mivel az elmúlt években a tejbegríz szerepét nálunk szinte teljesen átvette a zabkása, ideje volt megalkotni ebből is a rántott, de egészséges verziót.

Hozzávalók

20 cm-es szilikon formához
  • 15 dkg zabpehely
  • 7 dkg zabliszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl (növényi) tej
  • vanília aroma
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg eritrit
  • porrá őrült eritrit (ízlés szerint)
  • friss gyümölcs (ízlés szerint)

Elkészítés

1. A zabkását már érdemes előző nap, vagy néhány órával korábban elkészíteni. Ehhez feltesszük főni egy edényben a tejet, majd belekeverjük a zabpelyhet és az eritritet. 4-5 perc alatt folyamatosan kevergetve egészen sűrű állagúra főzzük a zabkását, végül egy szilikon sütőformába öntjük. Először szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe téve néhány órán keresztül megdermesztjük.

2. Ha megdermedt a zabkása, óvatosan kifordítjuk a szilikonformából és egy éles késsel egyenlő darabokra vágjuk.

3. A tojásokat felverjük a vanília aromával. A zabkása darabokat először zablisztbe, majd tojásba forgatjuk. Egy serpenyőben kókuszolajt hevítünk. Ha elég forró, beletesszük a panírozott zabkását és mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.

4. Fogyasztás előtt meghintjük porrá őrült eritrittel és friss gyümölccsel tálaljuk.

 

Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!