Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres köles torta

Nem csak nagyon finom, de a kölesnek köszönhetően sok-sok jótékony tulajdonsággal is rendelkezik.
2016. November 21.

Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer gyermekeim lesznek, számukra az egyik sokat emlegetett „nagymama sütije” ez a köles torta lesz, hiszen Anyukám az elmúlt évek alatt már számtalanszor elkészítette és tökéletesítette ezt a süteményt a saját ízlésünk és igényeink szerint.

Én pedig boldogan fogom nekik vágni a szeleteket, hiszen nem csak nagyon finom, de a kölesnek köszönhetően sok-sok jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Hogy csak néhányat említsek, gyulladáscsökkentő, vércukorszint szabályozó és immunerősítő hatással is bír.

 

Hozzávalók

  • ½ liter tej (vagy növényi tej)
  • 10 dkg köles
  • 7 dkg eritrit
  • 20 dkg túró
  • 4 db tojás
  • vanília aroma
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 10 dkg (fagyasztott) eper

Elkészítés

1. A tejet felforraljuk egy csipet sóval, ha forrni kezd, beletesszük a kölest és ízlés szerint vanília aromát. Jó sűrű kását kell főznünk belőle.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadunk 5 dkg eritritet. A sárgákat 2 dkg eritrittel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a jól áttört túrót és a reszelt citromhéjat. Először a sárgáját, majd nagyon óvatosan a habbá vert fehérjét is hozzákeverjük az elkészült köleshez, nehogy összetörjön.

3. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.

4. Ez 20-25 cm átmérőjű tortaformába vagy egy kisebb tepsibe öntjük a masszát. A tetejére szeletelt eper darabokat helyezünk díszítésként.

5. Az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40 percig sütjük. Félidőnél a sütőt mérsékeljük 150°C-ra.

6. Az elkészült süteményt kb. 20 percig pihentetjük, ezután könnyebb lesz a szeletelés.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!