Juhtúrós csirkecombok tejfölben sütve
Ha eddig azt gondoltátok, hogy a csirke unalmas, „semmi” íze, és emellett még az is tuti, hogy kiszárad a sütőben, akkor most bebizonyítom, hogy ez egyáltalán nincs így. Egyszerű alapanyagokból szaftos fogás, az egyik kedvencünk!
Hozzávalók
4 személyre- 4 nagyobb méretű csirke felsőcomb (bőrös)
- só, őrölt fekete bors
- 10 dkg juhtúró
- kevés olaj
- 1 nagy pohár tejföl (33 dkg-os kiszerelés)
- 1 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 tojássárgája
- A körethez:
- 80 dkg kis szemű burgonya
- 2 evőkanál olaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A csirkecombok mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, majd óvatosan 1-1 kanálnyi krémes juhtúrót töltünk a bőrük alá. Érdemes jól benyomkodni, hogy az elősütés során ne folyjon ki a töltelék.
Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, majd a csirkecombok mindkét oldalát erős lángon, fél-fél perc alatt elősütjük. A húsok alól a zsiradékot egy közepes méretű sütőtálba öntjük (kevés, de elegendő lesz), kikenjük ezzel a tálat, majd beleültetjük a négy combot.
A tejfölt keverőtálba kanalazzuk, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a megpucolt fokhagymát. Elkeverjük benne a fűszerpaprikát és a tojássárgáját. A húsokra kanalazzuk, nyugodtan lepje el a krém a csirkék tetejét is!
180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percet sütjük. Én nem szoktam letakarni, de érdemes azért néhányszor ránézni a sütőtálra, ha esetleg kilóg a csirkecombok teteje, és nagyon pirulna a bőrük, dobjunk a tál tetejére egy darab alufóliát!
Ehhez a karakteres ételhez szerintem egyszerű köret passzol. Az alaposan megmosott burgonyát héjában, bő vízben megfőzzük. A kész krumplikat leszűrjük, megvárjuk, hogy kissé kihűljenek, majd felcikkezzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, feldarabolt vöröshagymát megdinszteljük rajta. Rátesszük a krumplicikkeket, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzunk. Erős lángon, falapáttal forgatva összesütjük.
A kész csirkecombokat a burgonyával tálaljuk, petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük.