Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ha nyár, akkor kovászos uborka!

Irány a piac, válogassunk uborkákat, tegyük üvegekbe és napoztassuk. Ennyire egyszerű! Vajon a Pasi Spájzban is?
2017. július 2.

Amikor kitör az igazi nyár, már trappolok is a piacra, válogatok az uborkák között, ne legyen görbe, túl vastag se, mert akkor puha lesz, nagyon koszos se legyen lehetőleg, mert akkor többet kell áztatni, mosni.

Otthon összerakom a nagy befőttes üvegembe, amit aztán sakkfiguraként teszek ide-oda a kertben, hogy a lehető legtovább érje a napsütés. Lehet bele rakni borsot, fokhagymát, bármit, mondjuk én nem szoktam.

Hozzávalók

  • 1,5 kg uborka (3 literes üveghez)
  • 1 csomag kapor
  • víz

  • 1-2 szelet kenyér (mérettől függően)

Elkészítés

1. Az uborkákat egyenként, alaposan megmosom, két végét levágom, majd bemetszem. A tisztára sikált üvegbe állítva teszem be az uborkákat körkörösen, a közepére pedig a kaprot. Másfél liter forró vízben feloldok két evőkanál sót, hagyom kézmelegnél kicsit melegebbre hűlni, majd ráöntöm az uborkákra. A tetejére gyömöszölöm a kenyeret és irány a napsütés!

2. Attól függően, mennyire sikerül melegen tartani, 2-4 napig érlelem, és ha a víz kezd opálosodni, kóstolást tartok. Ha az íze már megfelelő, jön a szétszedés. Óvatosan kipecázom a szétázott kenyeret, majd az uborkákat leöblítem, a levet átszűröm, hogy ne maradjanak kenyérdarabok benne, és kisebb üvegekben kerülnek a hűtőbe.

20170629_175511

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Másmilyen retek

Másmilyen retek

Ajánlott dal: Canned Heat – Going up the country
Ez egy igen jól sikerült mázas oldalas recept

Ez egy igen jól sikerült mázas oldalas recept

avagy nézőpontváltás Topár Gábor módra

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!