Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez egy igen jól sikerült mázas oldalas recept

avagy nézőpontváltás Topár Gábor módra
2017. February 18.

Zsenge ifjúkoromban leginkább a rövidkarajt, esetleg a szűzpecsenyét szerettem a sertéshúsok közül, nem nagyon szimpatizáltam a zsírosabb, csont körüli húsokkal. Szerencsére azóta beláttam, hogy ezzel a megközelítéssel leginkább magammal tolok ki, hiszen ezek a részek nagyságrendekkel jobb ízűek, kár lett volna száraz húsokat rágcsálnom hátralévő életemben.

Az alábbi receptet egy jó nevű külföldi szakács barátom mutatta, persze nem pont így, és végképp nem háztartási sütővel, de a kellemes emléktől inspirálva nekiugrottam a rekonstruálásának és az a helyzet, hogy nagyon jól sikerült.

A múltkori, patty melt szendvics kapcsán elhalasztott diétánkat toljuk még egy héttel későbbre!

(Vagy ha már elkezdtük, függesszük fel!)

Hozzávalók

  • 1 kg sertésoldalas
  • 1,5 dl ketchup
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál chili pehely
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • só, bors

Elkészítés

1. A hús kivételével a hozzávalókat összekevertem, és csak kóstolás után sóztam meg, mert még időben eszembe jutott, hogy a szójaszósz használata esetén óvatosan kell bánni a sóval.

2. Az oldalast a csontok mentén darabokra vágtam, és az összekevert pácba forgattam. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tettem. (Ha sietünk, vagy későn jut eszünkbe, éjszakáztatás nélkül is nyugodtan elkészíthető.)

3. A kedvenc öntöttvas lábosomban kevés (tényleg kevés) zsiradékot forrósítottam, és a pácból kivett húsdarabokat megpirítottam.

4.  Ezt követően hozzáöntöttem a maradék pácot, nagyjából másfél deci vizet, és lefedve, 220 fokra előmelegített sütőben, időnként megforgatva másfél óráig sütöttem.

5. Forgatáskor a hús puhaságát is ellenőriztem, majd az idő lejártával a lábos fedelét levettem, és nagyjából 10-15 percig hagytam pirulni.

6. Majonézes káposztasalátával és édesburgonya pürével tálaltam.

20170211_201506

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Aki a juhtúrót szereti…

Aki a juhtúrót szereti…

Topár Gábor ajánlata sör mellé - 1. rész

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!