Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Remek egytálétel - Hachis parmentier

Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.
2016. november 3.

A fordítóprogram nemes egyszerűséggel pásztorpitének fordítja, ami egy remek angol egytálétel, és hevenyészett kutatásaim során arra jutottam, hogy az angolok szerint a hachis parmentier ennek a francia változata, ellenben a franciák szerint a pásztorpite az ő ételük angol változata. Igazságot tenni ebben nehezen lehet, de talán nem is szükséges.

Egy bizonyos: amíg az angol változatot egy foglalkozásról nevezték el, a franciáké egy 18. századi botanikus, bizonyos Antoine-Augustin Parmentier nevét viseli. A neves botanikus ugyanis sokat tett az európai konyhakultúra által addig fenntartásokkal kezelt burgonya étrendbe állításáért, enyhítve ezzel az éhínségek előfordulását. A „hachis” kifejezés pedig vagdaltat, összevágottat jelent, és valójában nálunk is használatos, de mi úgy írjuk, ahogy ejtjük: hasé.

Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.

 

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 2 dl tej
  • 50 gramm vaj
  • 10 dkg sajt (gruyere vagy emmentáli)
  • 50 dkg marha darálthús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál répa
  • 50 gramm vaj
  • szerecsendió
  • 1-1 kávéskanál kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés

1. A hámozott, felkockázott burgonyát kevés sóval megfőzöm, majd a levét leöntve, a tejjel, a vaj felével pürésítem. Személy szerint a darabosabbat szeretem, de lehet lágyabb is. Reszelek bele egy kis szerecsendiót.

2. A krumpli főzése közben felaprítom a hagymát, a fokhagymát és a répát. Egy serpenyőben vajat hevítek és a megdinsztelt hagymán megpirítom a darálthúst. Pár perc múlva hozzáadom a fokhagymát és a répát, majd fűszerezem sóval, borssal és a zöldfűszerekkel.

3. Az elkészült ragut egy tűzálló tálba terítem, és egyenletesen beborítom a krumplipürével. Az egészet megszórom a reszelt sajttal, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom úgy 15-20 percre, amíg a teteje szépen meg nem pirul.

Tapasztalatom szerint érdemes 3-4 percig hűlni hagyni, úgy a püré jobban viseli a tálalás nehézségeit.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Olajbogyós, fűszeres, húsos ragu rizzsel

Olajbogyós, fűszeres, húsos ragu rizzsel

Pikáns, fűszeres ragu, ami gyorsan elkészül és nagyon finom.
Zöldfűszeres malacraguleves krumpligombóccal

Zöldfűszeres malacraguleves krumpligombóccal

Kiadós, gazdag, ízletes leves, ami akár önmagában is kitölt egy étkezést.
Francia húspogácsa sültkrumplival -(Steak Hache-Frittes)

Francia húspogácsa sültkrumplival -(Steak Hache-Frittes)

Konyhasuli franciául: az első recept pedig igazán finomra sikeredett, nem csak gyerekeknek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.