Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kóstoltál már Patty Melt szendvicset? Akár igen, akár nem, ma van a napja! Mi szóltunk!

"Nem állítanám, hogy egy diétába könnyedén beemelhető fogásról lenne szó, de az majd holnaptól ráér!"
2017. február 7.

Imádom a jó hamburgert és a grillezett sajtos szendvicset is, a patty melt pedig, aminek ráadásul napja is van az Egyesült Államokban, ráadásul ma, egyszerre hozza a marhahús remek ízét, az olvasztott sajt és a már-már bűnösen bőkezűen adagolt vaj remek zamatát, nem beszélve a pirított kenyér parádés állagáról.

 

Hozzávalók

2 személyre
  • 20 dkg darált marhahús (20% zsírtartalommal)
  • 4 szelet rozsos kenyér
  • 1 fej főzőhagyma
  • 12 dkg emmentáli sajt
  • 12 dkg cheddar sajt
  • 4 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés

1. A darált húsból két húspogácsát formáztam úgy, hogy a pogácsák széle kissé vastagabb legyen, mint a közepe. A hagymát megpucoltam és félbe vágtam, majd vékonyan felszeleteltem. A sajtot lereszeltem.

2. Egy serpenyőben nagy lángon, egy evőkanálnyi vaj segítségével megpirítottam a kenyerek egyik oldalát, majd egy deszkára tettem, pirított oldalukkal felfelé. A serpenyőbe újabb adag vajat tettem, majd megpirítottam rajta a hagymát, majd mikor pirulni kezdett, egy kevés vizet löttyintettem rá, és megkeverve hagytam, hogy a folyadék teljesen elforrjon, majd kiszedtem egy tálkába. Jött egy újabb (harmadik) adag vaj, és amikor már gyöngyözött, beletettem a húspogácsákat. Nem mozgattam meg őket addig, amíg az aljuk szépen pirulni nem kezdett (kb. másfél perc), majd óvatos fordítás után, mérsékelt lángon folytattam a sütést szintén nagyjából másfél percig, miközben a már megsült oldalt sóztam, borsoztam.

3. A deszkán két szelet kenyérre terítettem szeletenként az emmentáli sajt felét, arra jött a hagyma negyede és erre került a húspogácsa. A tetejére újabb adag hagyma, majd a cheddar sajt fele, végül a másik szelet kenyér, természetesen pirított oldalával lefelé.

4. Az utolsó kanál vaj is a serpenyőbe került, és miután felforrósítottam, beletettem az összerakott szendvicseket, és a spatulával óvatosan nyomkodva és idővel megfordítva aranyszínűre pirítottam őket, miközben a sajt is megolvadt a szendvics belsejében.

 20170204_175950

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pulled pork szendvics

Pulled pork szendvics

Méltó vetélytársa a burgereknek és kis türelemmel otthon is könnyen elkészíthető.
Amerikai sajtos szendvics
A hét szendvicse

Amerikai sajtos szendvics

A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető melegszendvicse, amely egy jól kiválasztott sajtfélével mégis különlegessé tehető. Egy finom krémlevessel komplett ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Köleslisztes szendvicskenyér

Köleslisztes szendvicskenyér

A hagyományos, fehér szendvicskenyérhez hasonlító, formában sütött vekni. A kölesliszttel dúsított lisztkeverékből kicsit édeskés, lágy kenyér lesz, ami tökéletes, mindenféle feltéthez jól passzoló szendvicsalap.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!