Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kóstoltál már Patty Melt szendvicset? Akár igen, akár nem, ma van a napja! Mi szóltunk!

"Nem állítanám, hogy egy diétába könnyedén beemelhető fogásról lenne szó, de az majd holnaptól ráér!"
2017. február 7.

Imádom a jó hamburgert és a grillezett sajtos szendvicset is, a patty melt pedig, aminek ráadásul napja is van az Egyesült Államokban, ráadásul ma, egyszerre hozza a marhahús remek ízét, az olvasztott sajt és a már-már bűnösen bőkezűen adagolt vaj remek zamatát, nem beszélve a pirított kenyér parádés állagáról.

 

Hozzávalók

2 személyre
  • 20 dkg darált marhahús (20% zsírtartalommal)
  • 4 szelet rozsos kenyér
  • 1 fej főzőhagyma
  • 12 dkg emmentáli sajt
  • 12 dkg cheddar sajt
  • 4 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés

1. A darált húsból két húspogácsát formáztam úgy, hogy a pogácsák széle kissé vastagabb legyen, mint a közepe. A hagymát megpucoltam és félbe vágtam, majd vékonyan felszeleteltem. A sajtot lereszeltem.

2. Egy serpenyőben nagy lángon, egy evőkanálnyi vaj segítségével megpirítottam a kenyerek egyik oldalát, majd egy deszkára tettem, pirított oldalukkal felfelé. A serpenyőbe újabb adag vajat tettem, majd megpirítottam rajta a hagymát, majd mikor pirulni kezdett, egy kevés vizet löttyintettem rá, és megkeverve hagytam, hogy a folyadék teljesen elforrjon, majd kiszedtem egy tálkába. Jött egy újabb (harmadik) adag vaj, és amikor már gyöngyözött, beletettem a húspogácsákat. Nem mozgattam meg őket addig, amíg az aljuk szépen pirulni nem kezdett (kb. másfél perc), majd óvatos fordítás után, mérsékelt lángon folytattam a sütést szintén nagyjából másfél percig, miközben a már megsült oldalt sóztam, borsoztam.

3. A deszkán két szelet kenyérre terítettem szeletenként az emmentáli sajt felét, arra jött a hagyma negyede és erre került a húspogácsa. A tetejére újabb adag hagyma, majd a cheddar sajt fele, végül a másik szelet kenyér, természetesen pirított oldalával lefelé.

4. Az utolsó kanál vaj is a serpenyőbe került, és miután felforrósítottam, beletettem az összerakott szendvicseket, és a spatulával óvatosan nyomkodva és idővel megfordítva aranyszínűre pirítottam őket, miközben a sajt is megolvadt a szendvics belsejében.

 20170204_175950

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pulled pork szendvics

Pulled pork szendvics

Méltó vetélytársa a burgereknek és kis türelemmel otthon is könnyen elkészíthető.
Amerikai sajtos szendvics
A hét szendvicse

Amerikai sajtos szendvics

A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető melegszendvicse, amely egy jól kiválasztott sajtfélével mégis különlegessé tehető. Egy finom krémlevessel komplett ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Köleslisztes szendvicskenyér

Köleslisztes szendvicskenyér

A hagyományos, fehér szendvicskenyérhez hasonlító, formában sütött vekni. A kölesliszttel dúsított lisztkeverékből kicsit édeskés, lágy kenyér lesz, ami tökéletes, mindenféle feltéthez jól passzoló szendvicsalap.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.