Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Aki a juhtúrót szereti…

Topár Gábor ajánlata sör mellé - 1. rész
2016. november 9.

Végig nem ettünk mást, csak sztrapacskát – állapítottuk meg a Poprádon töltött hosszúhétvége után a közép-szlovákiai szerpentineken hazafelé kanyarogva. Ez (szemben a tátrai túrázással) nem nagy sportteljesítmény azon a vidéken, hiszen sztrapacskát gyakorlatilag minden melegkonyhás helyen lehet kérni és kapni.

Idilli kép, ahogy a kirándulásból visszaérő, a friss levegőtől kipirult fülű és arcú túrabakancsos népek üldögélnek a hegyalji vendéglőkben, és a napközben elvesztett energiát sör- és sztrapacskabevitellel nyerik vissza.

Érdemes résen lennünk azonban, ugyanis a nálunk használatos sztrapacska terminus (egészen pontosan strapačky formában, merthogy ugye többes szám) a párolt savanyú káposztával készült galuska variációt takarja, míg a juhtúrós verzió bryndzové halušky (azaz juhtúrós galuska) néven keresendő az étlapon.

A hegyvidéki, fenyőerdős hangulat megidézésére alkalmanként én is nekiállok sztrapacskát készíteni.

Hozzávalók

  • 70 dkg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

1. A meghámozott burgonyát lereszeltem, megsóztam és a liszttel és a tojással galuskatésztát kevertem belőle.

2. A szalonnát felkockáztam és egy nagyobb serpenyőben megpirítottam majd a kockákat és a kiolvadt zsír felét kiszedtem.

3. A tésztát forró vízbe szaggattam, és amikor a felszínre jött, szűrőkanállal a forró zsiradékba szedtem.

4. Az ilyen módon forrón tartott galuskára morzsoltam a juhtúrót és alaposan elkevertem.

5. A tálalásnál tejfölt, szalonnát és ecetes lilahagymát halmoztam rá.

6. Nem lehet megunni. Kipróbáltuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Juhtúrós puliszka

Juhtúrós puliszka

Néha olaszos, néha magyaros ez a lágy, krémes puliszka, ami igazán gazdag és laktató vacsora. Nem készül el villámgyorsan,de cserébe mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk.
Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Itt az ősz, ami egyet jelent a kápia paprika szezonjával. Ez a zöldség az, amit bármibe is tegyük, garantáltan fel fogja dobni az ételt. A kápiából érdemes ilyenkor betárazni: mikor szezonja van, általában dupla adagot veszek. Sütőben 220 fokon addig sütöm, amíg elkezd feketedni a héja. Ekkor kiveszem a sütőből és lefedve hagyom kb. negyed órán át hűlni, majd meghámozom. Ami nem kell, kifőzött befőttes üvegbe teszem és felöntöm annyi olajjal, ami ellepi. Természetesen nem csak a paprikát lehet felhasználni, az olajjal is ízesíthetünk később bármit, így érdemes jobb minőségűt választani.
Olajbogyós-juhtúrós krém

Olajbogyós-juhtúrós krém

Az apróra vágott olajbogyó, kapribogyó, szardella és olívaolaj keveréke, nem más mint egy klasszikus provanszi előétel a tapenade. A dél-francia ízek találkozása a juhtúróval pirítósra kenve, és friss, roppanós zöldségekkel is tökéletes!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.