Könnyen lehet belőle kedvenc süti, ráadásul egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést az elkészítése
Egy belvárosi cukrászdában találkoztam először ezzel a süteménnyel: „megsütött madártej, sült sodó?” – találgattam, miközben a kedvenceim közzé avattam.
A canelé a bor mellett Bordeaux híres terméke, melyre joggal büszkék is. Összetevői (tej, vaj, tojás, cukor, liszt, vanília, rum) és készítése szerintem nem igényel nagy tapasztalatot vagy erőfeszítést, igazából csodálkozom, hogy nem olyan mértékben elterjedt, mint amennyire megérdemelné.
Ugyanakkor érdemes egy nappal a sütés előtt nekiállni és összerakni a hozzávalókat, úgy lesz az igazi. Eredetileg vörösrézből készült formákban sütötték, mára azonban elterjedt a könnyebben beszerezhető szilikon forma, amelyben szintén kiválóan megsül a canelé.
Hozzávalók
- 0,5 liter zsíros tej
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál rum
- 1 rúd vanília
- csipet só
Elkészítés
1. A tejet egy lábosban kezdjük mérsékelt lángon melegíteni, és hozzáadjuk a vajat és a kikapart vaníliamagokat és a héjat is, vigyázva, hogy ne forrjon fel.
2. Egy tálban elkeverjük a tojást a cukorral és a liszttel, adunk hozzá egy csipet sót és a rumot.
3. Ha a vaj elolvadt a meleg (és még nem forró) tejben, fokozatosan hozzákeverjük a tojásos masszát.
4. A cél, hogy egy csomómentes, leginkább palacsintatésztára emlékeztető keveréket kapjunk. Hagyjuk kihűlni, és letakarva a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
5. Következő nap a sütőt 220 fokra előmelegítjük, a sütőformát (amennyiben nem szilikon) kikenjük vajjal.
6. A hűtőből elővett tésztát megkeverjük, és a formákba töltjük nagyjából 80%-ig.
7. A sütőbe helyezve 8 perc után mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 40 percig sütjük.
8. Akkor van kész, ha a teteje sötétbarna és ropogós. A formákból 10 perc pihentetés után vegyük ki.