Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mégis, ki nem szereti a szilvás gombócot?

"Jár némi macerával és mosogatással, de ennek ellenére örömmel veselkedek neki minden alkalommal."
2016. szeptember 22.

Hozzávalók

  • 1 kg főzni való burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 10-15 db szilva (mérettől függően)
  • 4 dkg sertészsír
  • 1 csipet só
  • ugyanennyi kockacukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • Porcukor az ízesítéshez

Elkészítés

Így szilvaszezonban időnként ráveszem magam arra, hogy elkészítsem azt az ételt, amit finnyás gyerekként mindig örömmel fedeztem fel az ebédkínálatban, mert magamnak és a környezetemnek is meg tudtam spórolni az „Én ezt nem kérem…” felütéssel elszabaduló szó- és türelempárbajokat.

Jár némi macerával és mosogatással, de ennek ellenére örömmel veselkedek neki minden alkalommal.

A művelet során rendre az Ínyesmester (Magyar Elek) baljós figyelmeztetése jár a fejemben: „… van olyan szilvás gombóc, amely formára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire a sok, vastag, kemény tésztán áthatolva a szilváig érkeznék fogunk, már elmúlik az étvágyunk.” Szerencsére ez most sem következett be.

1. A héjában megfőtt burgonyát meghámoztam és a nagyanyámtól örökölt krumplinyomóval összetörtem.

2. Még melegen összegyúrtam 3 deka zsírral és a sóval, majd hűlni hagytam.

3. Némi hűlés után fokozatosan hozzáadagoltam a lisztet, egy lágy tésztát gyúrtam belőle és kinyújtottam kb fél centi vastagra.

4. Egy késsel 6-8 cm-es négyzeteket vágtam belőle, mindegyiknek a közepére egy-egy szem szilvát helyeztem, melyekben a magot kockacukorra cseréltem, és a négyzetek sarkait összefogva gombócokat formáztam belőlük. Bő lobogó vízben főztem ki, a víz felszínére bukkanásuk után még 2-3 percig.

5. A másik kezemmel egy nagyobb lábosban felforrósítottam a negyedik deka zsírt, amelyen enyhén megpirítottam a zsemlemorzsát, és ebbe szedtem át a megfőtt, alaposan lecsepegtetett gombócokat, majd a lábost két fülénél fogva, óvatos, de határozott körkörös mozdulatokkal vittem fel rájuk a bevonatot.

6. Porcukorral hintve tálaltam.

És csak egy gombóc gurult el.

Az fenti írás szándékosan nem tartalmaz utalást a Padlás című musical egyik dalára sem.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Szilvás gombóc leves, pirított vajas morzsával

Szilvás gombóc leves, pirított vajas morzsával

Remek ötlet! Egy meleg, őszi "szilvásgombócozás", gombóckészítés nélkül!
Eprrel töltött túrógombóc

Eprrel töltött túrógombóc

A gombóc és az eper csodálatos találkozása.
Sós maceszgombóc

Sós maceszgombóc

A maceszgombóc igazi klasszikus a levesbetétek között. Tasnádi Ákos, a Macesz Huszár étterem konyhafőnöke megmutatja a legjobbat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!