Eprrel töltött túrógombóc
Hozzávalók
16 gombóc- 25 dkg krémes túró (vagy szitán átnyomott hagyományos)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
- 22,5 dkg liszt, átszitálva
- 16 szem közepes méretű eper
- Tetejére:
- 10dkg vaj, illatosra pirítva
- 12,5dkg hagyományos túró, elmorzsolva
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban fakanállal, vagy elektromos kézi keverővel kikeverjük a tészta hozzávalóit: először a krémes túrót, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd kézzel közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Bucit formázunk.
Lisztezett gyúródeszkán egymás után két, 30x25cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. A téglalapból nyolc négyzetet vágunk. Mindegyik közepére egy-egy epret helyezünk. Négy csücskét szorosan összezárjuk, és gombócot formázunk.
Egy nagy lábasban, lobogó, sós forró vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat – akkor készültek el, amikor feljönnek a víz tetejére.
Miközben fő a gombóc, elkészítjük a barnított vajat: közepes méretű lábasban felolvasztjuk, és addig pirítjuk, kb. 7-8 percig, amíg mély, aranyszínű, dióillatú lesz, az edény aljára ereszkedett pici darabkák pedig barna színűre karamellizálódnak. Azonnal átöntjük egy kis tálkába. (Ne álljon sokáig, mert elkezd visszadermedni!)
Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk a barnított vajjal, és rámorzsoljuk a túrót. Opcionálisan hinthetünk rá kevés porcukrot, szerintem nem szükséges.