Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
"Egy kelesztés nélküli, néhány perc alatt összedobható recept, amiből finom, puha és nem utolsósorban magas fehérjetartalommal rendelkező pogácsa készül"

Eprrel töltött túrógombóc

Adásban volt: 2013. May 16.
A recepthez tartozó videó
A gombóc és az eper csodálatos találkozása.
2016. March 26.

Hozzávalók

16 gombóc
  • 25 dkg krémes túró (vagy szitán átnyomott hagyományos)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 22,5 dkg liszt, átszitálva
  • 16 szem közepes méretű eper
  • Tetejére:
  • 10dkg vaj, illatosra pirítva
  • 12,5dkg hagyományos túró, elmorzsolva

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban fakanállal, vagy elektromos kézi keverővel kikeverjük a tészta hozzávalóit: először a krémes túrót, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd kézzel közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Bucit formázunk.
Lisztezett gyúródeszkán egymás után két, 30x25cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. A téglalapból nyolc négyzetet vágunk. Mindegyik közepére egy-egy epret helyezünk. Négy csücskét szorosan összezárjuk, és gombócot formázunk.
Egy nagy lábasban, lobogó, sós forró vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat – akkor készültek el, amikor feljönnek a víz tetejére.
Miközben fő a gombóc, elkészítjük a barnított vajat: közepes méretű lábasban felolvasztjuk, és addig pirítjuk, kb. 7-8 percig, amíg mély, aranyszínű, dióillatú lesz, az edény aljára ereszkedett pici darabkák pedig barna színűre karamellizálódnak. Azonnal átöntjük egy kis tálkába. (Ne álljon sokáig, mert elkezd visszadermedni!)
Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk a barnított vajjal, és rámorzsoljuk a túrót. Opcionálisan hinthetünk rá kevés porcukrot, szerintem nem szükséges.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!