Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rozé kacsamell: a végtelenül egyszerű elegancia

"Már az első falat után a saját szakácsművészetem hatása alá kerültem. Meg is bántam, hogy ebbe a kalandba vendég nélkül vágtam bele"
2016. október 11.

Két éve ősszel, hirtelen felindulásból kacsamell filét vettem a hentesnél. Éttermi élményeim ragadtattak erre a cselekedetre, ott mindig szívesen választottam ezt a fogást, többnyire nem is bántam meg. Amúgy soha nem készítettem kacsamellet azelőtt, így a vásárlásból hazatérve áttúrtam a rendelkezésemre álló szakirodalmat, és látva, hogy nem egy bonyolult ételről van szó, kezdeti aggodalmam hamar elpárolgott. Azért bátorításképpen töltöttem magamnak egy pohárka bort, és nekiláttam.

Hozzávalók

  • 1 db kacsamell filé (fejenként)
  • 1-2 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1-2 szál rozmaring (opcionális)
  • a gyümölcsraguhoz:
  • körte
  • szilva
  • 1 fürt szőlő
  • kb 0,5 dl portói bor (kacsamellenként)
  • 1 evőkanál barnacukor
  • só, bors

Elkészítés

1. Ameddig a sütőt előmelegítettem 180 fokra, a megtisztított kacsamell bőrét óvatosan beirdaltam, hogy ne vágjam át a húsig, ment rá só és bors, majd a felforrósított, száraz serpenyőbe fektettem, bőrével lefelé.

2. Mellédobtam a rozmaring ágakat és a fokhagymát egészben. Alágyújtottam közepes lánggal, és kb 6-7 percig sütöttem, amíg ki nem sült a zsírja. Ha túl sok zsírt engedne, azt ilyenkor érdemes kiönteni a serpenyőből.

3. Ekkor egy csipesszel (hogy a húst meg ne szúrjam) óvatosan megfordítottam, és 1 perc alatt kérget sütöttem a másik oldalára, majd bedugtam a forró sütőbe 12 percre. (Fémnyelű serpenyőt használtam, így nem kellett átpakolni másba.)

4. Egy kisebb lábosban megolvasztottam a diónyi vajat, majd rászórtam a felezett szilvát, az összevágott körtét és a szőlőfürt szemeit. Meghintettem barnacukorral, lefedve pároltam 3-4 percig, majd hozzáöntöttem a portói bort és összeforraltam. A forralásnak köszönhetően az alkohol teljesen elpárolgott, csak az a nagyon kellemes, fűszeres aromája maradt, ami a vaj zamatával kiegészülve remekül fogta össze a mártást.

5. A sütőből elővett kacsát egy vágódeszkára tettem pihenni, és nem bírtam ki, hogy a kisült zsírban ne forgassam meg a köret kiegészítésének szánt friss bagett néhány szeletét.

6. 10 perc pihentetést követően a húst centis szeletekre vágtam, és a gyümölcsraguval tálaltam. Magamnak. Az első falat után annyira saját szakácsművészetem hatása alá kerültem, hogy már bántam, hogy ebbe a kalandba vendég nélkül vágtam bele.

topar-gabor-kacsa

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kacsamell sütőtökös gnocchival

Kacsamell sütőtökös gnocchival

Így varázsolhatunk a hagyományos alapanyagokból egy különleges, villantós vacsorát!
Perui rizses kacsamell (Arroz con pato)

Perui rizses kacsamell (Arroz con pato)

Ez a ropogósra sült kacsamell, zöldséges, korianderes, fűszeres rizzsel körítve, egy klasszikus perui étel, ami a magyar ízléssel is tökéletesen passzol. Érdemes kipróbálni, emlékezetes ebéd lesz, és nem utoljára!
Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával

Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával

Kiváló ünnepi fogás a birsalmával töltött kacsamell lila káposztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!