Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Céklás humusz házi pita chipsszel

Ha szeretnénk kicsit változtatni a megszokott ízvilágon, akkor újításként érdemes kipróbálni a sült céklával készült változatot!
2016. október 24.

Egy adag finom friss humusznak nehéz ellenállni, különösen egy kis ropogós pita chipsszel. Ha szeretnénk kicsit változtatni a megszokott ízvilágon, akkor újításként érdemes kipróbálni a sült céklával készült változatot nem csak erőteljes antioxidáns és vérnyomáscsökkentő hatása miatt, de azért is, hogy színével is feldobja kicsit az étkezésünket.

 

Hozzávalók

  • 150 g cékla
  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt

  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • citromlé
  • őrölt római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

1. A céklákat héjastól tekerjük alufóliába és tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe legalább 30 percre, amíg puhára sül. Ha kihűlt, érdemes gumikesztyűben eltávolítani a fóliát és a héját, ami így már könnyen elválik a zöldség húsától.

2. A csicseriborsó lisztet összekeverjük a sóval, borssal, az összenyomott fokhagymával, a citromlével, és a római köménnyel.

3. A keveréket egy edénybe öntjük, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel és alacsony lángon 1-2 perc alatt besűrítjük.

4. A feldarabolt céklát és a humusz krémet egy aprítógépben teljesen egyneművé keverjük, majd meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.

5. A chipszhez összegyúrjuk a teljes kiőrlésű lisztet egy csipet sóval és éppen csak annyi langyos vízzel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ezt egy kilisztezett nyújtódeszkán hajszálvékonyra nyújtjuk, majd egy száraz serpenyőben 2-2 percig sütjük mindkét oldalát, amíg szépen megbarnul. Ha elkészült, egyenlő méretű háromszögekre daraboljuk és a céklás humusz mellé tálaljuk frissen.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Petrezselymes-joghurtos karalábéhumusz

Petrezselymes-joghurtos karalábéhumusz

A reggeli asztal sztárja lehet ez a karalábé humusz. Ami friss zöldségekhez remek mártogatós, de sült ropogós falatoknak is szuper kísérője.
Csicsókahumusz

Csicsókahumusz

A csicsóka kicsit édeskés íze a fokhagymával, citrommal bolondítva, és olívaolajjal keverve, bármelyik ősz reggel vagy téli este sztárja lehet, ropogós bagettre halmozva vagy zöldségmártogatósként. Ha jönnek vendégek, ha nem.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.