Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Céklás humusz házi pita chipsszel

Ha szeretnénk kicsit változtatni a megszokott ízvilágon, akkor újításként érdemes kipróbálni a sült céklával készült változatot!
2016. October 24.

Egy adag finom friss humusznak nehéz ellenállni, különösen egy kis ropogós pita chipsszel. Ha szeretnénk kicsit változtatni a megszokott ízvilágon, akkor újításként érdemes kipróbálni a sült céklával készült változatot nem csak erőteljes antioxidáns és vérnyomáscsökkentő hatása miatt, de azért is, hogy színével is feldobja kicsit az étkezésünket.

 

Hozzávalók

  • 150 g cékla
  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt

  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • citromlé
  • őrölt római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

1. A céklákat héjastól tekerjük alufóliába és tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe legalább 30 percre, amíg puhára sül. Ha kihűlt, érdemes gumikesztyűben eltávolítani a fóliát és a héját, ami így már könnyen elválik a zöldség húsától.

2. A csicseriborsó lisztet összekeverjük a sóval, borssal, az összenyomott fokhagymával, a citromlével, és a római köménnyel.

3. A keveréket egy edénybe öntjük, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel és alacsony lángon 1-2 perc alatt besűrítjük.

4. A feldarabolt céklát és a humusz krémet egy aprítógépben teljesen egyneművé keverjük, majd meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.

5. A chipszhez összegyúrjuk a teljes kiőrlésű lisztet egy csipet sóval és éppen csak annyi langyos vízzel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ezt egy kilisztezett nyújtódeszkán hajszálvékonyra nyújtjuk, majd egy száraz serpenyőben 2-2 percig sütjük mindkét oldalát, amíg szépen megbarnul. Ha elkészült, egyenlő méretű háromszögekre daraboljuk és a céklás humusz mellé tálaljuk frissen.

 

Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csicsókahumusz

Csicsókahumusz

A csicsóka kicsit édeskés íze a fokhagymával, citrommal bolondítva, és olívaolajjal keverve, bármelyik ősz reggel vagy téli este sztárja lehet, ropogós bagettre halmozva vagy zöldségmártogatósként. Ha jönnek vendégek, ha nem.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!