Céklás humusz házi pita chipsszel
Egy adag finom friss humusznak nehéz ellenállni, különösen egy kis ropogós pita chipsszel. Ha szeretnénk kicsit változtatni a megszokott ízvilágon, akkor újításként érdemes kipróbálni a sült céklával készült változatot nem csak erőteljes antioxidáns és vérnyomáscsökkentő hatása miatt, de azért is, hogy színével is feldobja kicsit az étkezésünket.
Hozzávalók
- 150 g cékla
- 100 g csicseriborsó liszt
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- citromlé
- őrölt római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
1. A céklákat héjastól tekerjük alufóliába és tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe legalább 30 percre, amíg puhára sül. Ha kihűlt, érdemes gumikesztyűben eltávolítani a fóliát és a héját, ami így már könnyen elválik a zöldség húsától.
2. A csicseriborsó lisztet összekeverjük a sóval, borssal, az összenyomott fokhagymával, a citromlével, és a római köménnyel.
3. A keveréket egy edénybe öntjük, felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel és alacsony lángon 1-2 perc alatt besűrítjük.
4. A feldarabolt céklát és a humusz krémet egy aprítógépben teljesen egyneművé keverjük, majd meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
5. A chipszhez összegyúrjuk a teljes kiőrlésű lisztet egy csipet sóval és éppen csak annyi langyos vízzel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ezt egy kilisztezett nyújtódeszkán hajszálvékonyra nyújtjuk, majd egy száraz serpenyőben 2-2 percig sütjük mindkét oldalát, amíg szépen megbarnul. Ha elkészült, egyenlő méretű háromszögekre daraboljuk és a céklás humusz mellé tálaljuk frissen.