Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Igazán foszlós, klasszikus vajas kalács Húsvétra

Az elkészítése a kis trükk miatt igazán nem nehéz
2017. április 13.

Lassan itt a Húsvét, a tojásfestés is aktuális, hát még a húsvéti kalács. Gyakran nem is kalácsot, hanem brióst készítek, de most egy kaláccsal próbálkoztam, és mondhatom, nagyon finom lett. Ráadásul megkönnyíti az életet, hogy egy csatos tortaformába kell “belefonni”, ami egyben tartja, de mégis engedi nőni sülés közben. És persze nem csak megkönnyíti, hanem meg is szépíti a végeredményt, mert tökéletes hímes tojás ágyként is szolgál, és még finom is. A kelt tészta nem a barátom, de egyszer egy évben még én is kibírom, hát még, ha ilyen finom, és szép!

Klasszikus vajas kalácstésztáról van szó egyébként, amihez fokozatosan kell hozzáadni a vajat, ettől lesz igazán foszlós. Én géppel dagasztom, de persze lehet kézzel is, a lényeg pontos, alapos munka. A lisztet is érdemes átszitálni, valamint az is segít, ha az élesztő jó friss.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 ½ dkg élesztő
  • 2 ½ dl langyos tej
  • 2 ek cukor (ízlés szerint lehet 3 is)
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

 1. Kb ½ dl tej és a cukor keverékébe morzsold el az élesztőt, és tedd félre kb 10 percig, hogy felfusson. (Vagyis, hogy habos legyen, és erőteljesen élesztőszagú).

2. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást és a tojássárgáját, a maradék tejet, végül a felfutott élesztőt.

3. Keverd össze, majd fakanállal, vagy dagasztókaros robotgéppel dagaszd, amíg könnyű tésztát nem kapsz, ami ugyan kissé még ragacsos, de már sima és kezd fényesedni.

4. Ekkor lehet apránként hozzádagasztani a vajat, egészen addig, míg el nem fogy.

5. Ha ezt kézzel teszed, akkor lisztezett felületen dagaszd.

6. A utolsó adag vaj után még pár percig gyúrd, dagaszd, majd tedd tálba, és kb 45 percig hagyd meleg helyen kelni, vagy amíg a duplájára nem nő.

7. Ha megkelt, már ne dagaszd, csak oszd 2 részre, ezeket újabb 3-3 részre, amelyekből sodorj kis hurkákat.

8. Készíts belőle 3-as fonatokat, majd ügyesen helyezd el őket a kb 23 cm átmérőjű csatos tortaformában, amelyet előzőleg sütőpapírral is kibéleltél.

sára kalács2

9. A kenéshez a tojást keverd el egy ek. vízzel, majd kend meg vele a fonatokat.

10. Fedd le, és újból keleszd 45 percet, közben, kb. félidőnél, melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Ha megkelt, akkor mehet a sütőbe, 35-40 percre.

11. Nem szabad kiszárítani, túlsütni, ha nagyon barnul a teteje, fedd le sütőpapírral.

12. Ha kész, rácson, de még a formában hűtsd 5 percig, aztán a formából kivéve, szintén rácson hagyd teljesen kihűlni, és csak ezután fogyaszd.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...
Íme az egyszerű, ám mégis egy jolly joker szósz receptje

Íme az egyszerű, ám mégis egy jolly joker szósz receptje

" A recept eredetileg David Chang-től származik, aki az egyik olyan amerikai szakács, akit nagyon tisztelek. "

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?