Ha nyár, akkor kovászos uborka!
Amikor kitör az igazi nyár, már trappolok is a piacra, válogatok az uborkák között, ne legyen görbe, túl vastag se, mert akkor puha lesz, nagyon koszos se legyen lehetőleg, mert akkor többet kell áztatni, mosni.
Otthon összerakom a nagy befőttes üvegembe, amit aztán sakkfiguraként teszek ide-oda a kertben, hogy a lehető legtovább érje a napsütés. Lehet bele rakni borsot, fokhagymát, bármit, mondjuk én nem szoktam.
Hozzávalók
- 1,5 kg uborka (3 literes üveghez)
- 1 csomag kapor
- víz
- só
- 1-2 szelet kenyér (mérettől függően)
Elkészítés
1. Az uborkákat egyenként, alaposan megmosom, két végét levágom, majd bemetszem. A tisztára sikált üvegbe állítva teszem be az uborkákat körkörösen, a közepére pedig a kaprot. Másfél liter forró vízben feloldok két evőkanál sót, hagyom kézmelegnél kicsit melegebbre hűlni, majd ráöntöm az uborkákra. A tetejére gyömöszölöm a kenyeret és irány a napsütés!
2. Attól függően, mennyire sikerül melegen tartani, 2-4 napig érlelem, és ha a víz kezd opálosodni, kóstolást tartok. Ha az íze már megfelelő, jön a szétszedés. Óvatosan kipecázom a szétázott kenyeret, majd az uborkákat leöblítem, a levet átszűröm, hogy ne maradjanak kenyérdarabok benne, és kisebb üvegekben kerülnek a hűtőbe.