Íme a tiramisu nyári változata
Itt a nyár, ilyenkor jöhetnek a klasszikus tiramisu könnyedebb, gyümölcsösebb változatai. A mascarponét persze most se hagyjuk ki, viszont a babapiskótákat nyugodtan fürdethetjük kávé helyett gyümölcslében, az egészet pedig rétegezzük gyümölcsökkel. A meleg miatt a tojást habtejszínre cseréltem, de ha maradnátok az eredeti verziónál, ehhez a mennyiséghez 2 nagyobb vagy 3 közepes méretű tojásra van szükség.
Hozzávalók
6 pohárhoz- 50 dkg mascarpone
- porcukor vagy méz ízlés szerint
- 4 dl habtejszín
- 30 dkg áfonya
- citromfűlevelek
- 25 dkg eper
- 2,5 dl narancslé
- 10-12 dkg babapiskóta
Elkészítés
A mascarponét kikeverjük egy kevés porcukorral vagy mézzel. A lehűtött tejszínt lágy habbá verjük, és részleteiben a mascarponéhoz forgatjuk. Ízlés szerint még egy kevés vaníliát is adhatunk hozzá.
Az áfonyából pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit néhány citromfűlevéllel együtt, egy kis lábasban felteszünk főni. Öntünk alá 2 evőkanálnyi vizet, majd addig pároljuk a gyümölcsöt, amíg a szemek összeesnek. Lehúzzuk a tűzről, eltávolítjuk a citromfűleveleket, és megvárjuk, hogy kihűljön.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, felcikkezzük. A narancslevet kiöntjük egy mélyebb tálba.
Összeállítjuk a poharakat. A babapiskótákat kettétördeljük, megmártjuk a narancslében (vigyázzunk, hogy puhuljanak, de ne ázzanak szét), majd rétegezzük a mascarponés krémmel, az áfonyával és az eperrel. A tetejét eperrel és a félretett áfonyaszemekkel díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.