Gyöngybab krémleves marinált lazaccal
Hozzávalók
6 személyre- 50 dkg gyöngybab
- 2 vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1 szárzeller
- 1 szál sárgarépa
- 1 édeskömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 liter alaplé
- olívaolaj
- 1 ek fehérborecet
- só, bors
- A marinált lazachoz:
- 40 dkg friss lazac filé
- 1 citrom
- 1 lime
- 1 narancs
- kevés barnacukor
- 10 szem borókabogyó
- friss kapor
- só, bors
Elkészítés
1. A száraz babot vízbe áztassuk minimum 4 órán keresztül, de akár egy éjszakát is.
2. Egy lábasban olívaolajon megdinsztelünk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, a póréhagymát, a szárzellert, a sárgarépát, az édesköményt és 2 gerezd fokhagymát.
3. Egy másik lábasba tesszük a lecsöpögtetett babot és felöntjük az alaplével, adunk hozzá fél fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát, majd így főzzük meg.
4. A marinált lazachoz a lazacot kettévágjuk, majd a bőrét eltávolítjuk. Ezután kisebb kockákra vágjuk, egy tálba tesszük és ízesítjük egy kevés reszelt citromhéjjal, lime héjjal és narancs héjjal. Majd a három citrus levéből is facsarunk rá egy keveset, végül csipet cukrot és sót adunk hozzá, apróra tört borókabogyót, kevés friss kaprot és 20 percig hűtőben pihentetjük.
5. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket is, kicsit még összefőzzük, majd pépesre turmixoljuk sóval, borssal, olívaolajjal és fehérborecettel. Végül leszűrjük. A lazac kockákat a tányér aljára helyezzük és ráöntjük a krémlevest, friss kaporral és pár csepp olívaolajjal díszítjük. Jó étvágyat!