Fűszervajas kukorica
Imádom a zsenge főtt kukoricát, el sem tudom képzelni, hogy ne készítsem el ebben az időszakban minimum hetente egyszer. Csak úgy egyszerűen, megsózva is szuper, de miért ne dobhatnánk fel izgalmas feltétekkel? Ezúttal fűszervajat készítettem hozzá.
Hozzávalók
4 személyre- 4 cső zsenge kukorica
- 10 dkg vaj
- 5-6 ág kapor
- fél kávéskanál tört csili vagy Cayenne-bors
- fél kávéskanál fokhagymapor (vagy egy kis gerezd frissen lereszelt fokhagyma)
- pár reszelés biocitromhéj
- só
Elkészítés
A kukoricacsöveket megtisztítjuk. A levelek felével kibélelünk egy nagy méretű lábast, ráhelyezzük a csöveket, majd befedjük a maradék levéllel. Feltöltjük hideg vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve, fedő alatt, villával többször ellenőrizve puhára főzzük a kukoricát. A főzővizet ne sózzuk meg!
Közben elkészítjük a fűszervajat. A puha vajat tálba tesszük, összekeverjük a leszárazott, finomra aprított kaporral, a csilivel, a fokhagymával, a citromhéjjal és ízlés szerinti mennyiségű sóval. Tálalásig hűtőbe tesszük, alufólia segítségével hengerré vagy téglalappá is formázhatjuk a vajat – ilyenkor érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, hogy felvegye a kívánt formát. A főtt kukorica mellé tálaljuk.