Süti zablisztből, epres túrókrémmel töltve
Előszeretettel használok zablisztet sok receptben, mert szinte pont ugyanúgy működik, mint a fehér liszt, csak sokkal több benne az értékes tápanyag. Piskótát is nagyon egyszerűen készíthetünk belőle, hiszen tökéletes lesz az állaga. Ha pedig megtöltjük egy kis epres túrókrémmel, egy nagyon finom nyári süteményt kapunk.
Hozzávalók
- 80 g zabliszt
- 4 db tojás
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 120 g eritrit
- 250 g zsírszegény túró krém
- 250 g zsírszegény rögös túró
- 200 g eper
- 1 db citrom
- 20 g útifű maghéj
- 1 csipet só
- vanília aroma
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a zabliszttel, a kakaóporral, 50 g eritrittel és a sütőporral. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de folyékony állagú tésztát kapjunk. Végül óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérje habbal, anélkül, hogy összetörnénk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát egy spatula segítségével, majd az előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük.
Még melegen, egy konyharuha segítségével, a sütőpapírral együtt feltekerjük.
A krém elkészítéséhez a megmosott eperszemeket (néhány díszítődarab kivételével) és a krémes állagú túrót habverővel összeturmixoljuk. Végül kanállal belekeverjük a maradék 70 g eritritet, a rögös túrót, az útifű maghéjat, a vanília aromát és egy citrom reszelt héját. Amíg hűl a tészta, a krémet is pihentetjük, így az útifű maghéjnak lesz ideje magába szívni a folyadékot és besűríteni a túrókrémet.
Ha kihűlt a piskóta, megkenjük az epres krémmel, a közepére helyezzük egymás mellé a dísznek meghagyott egész eperszemeket és feltekerjük a tésztát.
Óvatosan 1,5-2 cm vastag szeletekre vágva azonnal fogyaszthatjuk.