Vendégváró falatkákból sosem elég, ha barátokat várunk!
Ezek a finom golyócskák tölthetők fűszeres paradicsomszósszal és mozzarellával, vörös vagy zöld pesztóval, vagy akár fokhagymás-tejföllel, sonkával, kolbásszal is.
Most fél adagot készítettem, de nagyobb társaságokhoz érdemes fél kg lisztből dupla adagot sütni.
Hozzávalók
mérettől függően kb. 25-28 darab- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- fél csomag instant élesztő (vagy 1/4 kocka friss felfuttatva)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- kb. 1,5 dl langyos víz
- A töltelékhez:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz sűrített paradicsom (140 g)
- só, őrölt fekete bors
- aprított vagy morzsolt bazsalikom
- 2 zacskó mini mozzarellagolyó
- opcionálisan plusz sajt
Elkészítés
1. A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót. Megkeverjük, majd apránként belecsorgatjuk a langyos vizet. Megdagasztjuk (közepesen kemény, sima felületű tésztát kell kapnunk), és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, és a megtisztított fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a paradicsomot, sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük, pár perc alatt összefőzzük, majd félretesszük hűlni.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kézzel laposra húzzuk, mintha pizzát készítenénk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit még húzkodunk körben a tésztán, majd mind közepét megkenjük egy kevés szósszal. Ráteszünk 1/3-fél mozzarellagolyót, majd a tésztaszéleket összecsipkedjük, kigömbölygetjük. Olajjal kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, és letakarva még 1/4 órát kelesztjük.
4. A megkelt golyók tetejét megszórjuk a maradék mozzarellával, esetleg további mozzarellával vagy egyéb reszelt sajttal, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 per alatt készre sütjük. Kevés sóval és fokhagymával ízesített tejföllel a legfinomabb!