Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bárányborda fűszeres burgonyával

Különleges fogás a húsvéti asztalra.
2020. április 8.

Nem lesz szokványos a húsvétunk, ez tény. Ennek ellenére adjuk meg a módját az ünneplésnek, és készítsünk olyan ételeket, amiket nem szoktunk egy átlagos hétköznap. Apropó, különlegesség: szumák fűszerrel ízesítettem a burgonyát, ez nem más, mint a cserszömörce bogyója. Fanyar íze remekül passzol a húshoz (akár a húst is fűszerezhetitek vele). Persze ha nincs otthon, a jó öreg bors is megteszi. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 kg (4 darabra vágott) bárányborda
  • kb. 5 evőkanál sütéshez való olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • 4 kis ág rozmaring
  • 1 kg sütni való burgonya
  • szumák fűszer

Elkészítés

 

A báránybordákat megtisztítjuk: először a húst, majd pedig a csontokat is. A csontok között kissé bevágjuk (beirdaljuk) a húst. 3 evőkanál olívaolajat összekeverjük 2 db megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. Bedörzsöljük a húst (az irdalt részekbe is jusson), letakarjuk, hűtőbe tesszük egy éjszakára (de legalább pár órára). 

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, erős lángon, oldalanként fél-fél perc alatt kérget sütünk a húsra. Ezután áttesszük egy kiolajozott tepsibe (ha szeretnénk, hogy szép világos színűek maradjanak a csontok, egyesével alufóliába csomagoljuk), rápakoljuk a rozmaringágakat, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. 

A burgonya héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük. Leitatjuk, felcikkezzük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Összeforgatjuk sóval, borssal, szumákkal és olívaolajjal, mellé dobáljuk a többi megpucolt, egészben hagyott fokhagymagerezdeket. 180 °C-os sütőben kb. 45 percet sütjük (én a hússal együtt be szoktam tenni, aztán miután kivettem a bárányt, feljebb állítom a hőfokot). A bárányborda mellé tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors bulgursaláta

Gyors bulgursaláta

Megéheztél? Csak kapd elő a hűtőből!
Füstölt sajtos krumplikrémleves

Füstölt sajtos krumplikrémleves

Krémes-sajtos csoda egyszerű hozzávalókból.
Sült kelbimbó

Sült kelbimbó

Felejtsd el a chipszet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?