Bárányborda fűszeres burgonyával
Nem lesz szokványos a húsvétunk, ez tény. Ennek ellenére adjuk meg a módját az ünneplésnek, és készítsünk olyan ételeket, amiket nem szoktunk egy átlagos hétköznap. Apropó, különlegesség: szumák fűszerrel ízesítettem a burgonyát, ez nem más, mint a cserszömörce bogyója. Fanyar íze remekül passzol a húshoz (akár a húst is fűszerezhetitek vele). Persze ha nincs otthon, a jó öreg bors is megteszi.
Hozzávalók
4 személyre- 1 kg (4 darabra vágott) bárányborda
- kb. 5 evőkanál sütéshez való olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- 4 kis ág rozmaring
- 1 kg sütni való burgonya
- szumák fűszer
Elkészítés
A báránybordákat megtisztítjuk: először a húst, majd pedig a csontokat is. A csontok között kissé bevágjuk (beirdaljuk) a húst. 3 evőkanál olívaolajat összekeverjük 2 db megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. Bedörzsöljük a húst (az irdalt részekbe is jusson), letakarjuk, hűtőbe tesszük egy éjszakára (de legalább pár órára).
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, erős lángon, oldalanként fél-fél perc alatt kérget sütünk a húsra. Ezután áttesszük egy kiolajozott tepsibe (ha szeretnénk, hogy szép világos színűek maradjanak a csontok, egyesével alufóliába csomagoljuk), rápakoljuk a rozmaringágakat, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A burgonya héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük. Leitatjuk, felcikkezzük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Összeforgatjuk sóval, borssal, szumákkal és olívaolajjal, mellé dobáljuk a többi megpucolt, egészben hagyott fokhagymagerezdeket. 180 °C-os sütőben kb. 45 percet sütjük (én a hússal együtt be szoktam tenni, aztán miután kivettem a bárányt, feljebb állítom a hőfokot). A bárányborda mellé tálaljuk.