Banán mousse sós karamellel
Hozzávalók
2 személyre- 3 banán
- 1 citrom
- 50 ml rum
- 1 db lap zselatin
- 4 dl habtejszín
- 2 tojás
- 6 dkg porcukor
- 30 g étcsokoládé
- A sós karamellhez:
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2 csipet sópehely
Elkészítés
1. A zselatinlapot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
2. A banánokat egy tálban botmixerrel pürésítjük, majd citromlével meglocsoljuk.
3. A karamellhez a kristálycukrot egy serpenyőben közepes hőmérsékleten kevergetés nélkül megolvasztjuk. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és megvárjuk, míg elolvad. A legvégén öntjük hozzá a tejszínt, egyet forralunk rajta és pihentetjük. A legvégén adjuk hozzá a sópelyhet, amikor még langyos.
4. Egy lábasban a tejszín felét és a rumot felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapot. Lehúzzuk a tűzről és addig keverjük, míg felolvad. Ezután apránként hozzáöntjük a banános püréhez és alaposan elkeverjük.
5. A tejszín másik felét alaposan lehűtjük és tejszínhabot készítünk belőle, amit apránként belekeverünk a banános krémbe.
6. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, ezt is a krémhez keverjük és poharakba töltjük.
7. Közben a csokoládét megolvasztjuk gőz fölött, amit a banán mousse tetejére csorgatunk.
8. A karamellel és friss banánkarikákkal tálaljuk. Jó étvágyat!