Ajándék a vörösbor ünnepnapjára: Szilvafagyi Pinot Noir-ral
Fűszerezéstől függően ez a páros szuper sült húsokhoz mártásként vagy chutney-ként, de mivel tombol még a nyár, én most úgy gondoltam, hogy legyen mindebből fagyi. Gyömbérrel, fahéjjal, tejszínnel és mascarponéval. Fagyasztóba vele!
Hozzávalók
4-6 adaghoz- 40 dkg szilva
- 1,5 dl Pinot Noir vörösbor
- 2 cm friss, tisztított gyömbér lereszelve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál cukor + ízlés szerint
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, héjukat lehúzzuk, feldaraboljuk. A héjakat gézbe (vagy nagyobb teatojásba) tesszük. Lábasba rakjuk a szilvát és a héjukat, hozzáadjuk a bort, a gyömbért, a fahéjat és a 3 evőkanál cukrot. Felforraljuk, lassú tűzön puhára főzzük a gyümölcsöt.
Mikor már teljesen puha, eltávolítjuk a héjakat a gézzel vagy a teatojással együtt (így még szebb lesz a fagyi színe, de elkerülhetjük a passzírozást vagy a kész fagyiban a héjdarabokat), majd botmixerrel krémesre törjük. Megvárjuk, hogy kihűljön.
A lehűtött habtejszínt felverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot és a szilvás szószt. Ízlés szerint még édesítjük porcukorral.
A masszát elkészíthetjük fagylaltgépben. Ennek hiányában lapos, fagyasztható tálba kanalazzuk, és óránkénti átkavarással kifagyasztjuk.