A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta
A zselatin használatáról: sütés nélküli desszertekhez hidegen oldódó zselatinport/zselatin fixet szoktam használni. Nem szükséges melegíteni, könnyebb kezelni és a csomósodástól sem kell tartani. Fontos, hogy mivel sok különböző márka létezik a piacon, olvassátok el a hátoldalon szereplő arányleírást!
Ehhez a tortához 2 zacskóval használtam. Az alsó, fehér réteg bár nagyobb mennyiségű, de a tejfölös alap miatt sűrűbb. Az egy zacskónyi mennyiség tökéletesen megfogja. A felső, rózsaszín réteg kevesebb, de hígabb, joghurtos alapú, ezért ehhez is hozzá szoktam adni még egy teljes zacskó zselatint.
Természetesen nemcsak készen kapható epres joghurtból készíthetitek a felső réteget, hanem natúr joghurthoz is turmixolhattok epret. Sőt ebben az esetben sűrűbb, görög joghurtot javaslok alapnak.
És tényleg: a hűtőszekrény elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét, nekünk nettó 10 perc elfoglaltságunk lesz csupán a tortával.
Hozzávalók
egy kb. 16 cm átmérőjű, kerek tortagyűrűhöz- A kekszréteghez:
- 1 zacskó (ált. 18 dkg) kakaós keksz
- 1 evőkanál sötét kakaópor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 8 dkg olvasztott vaj
- 10 db hasonló méretű eper
- A fehér réteghez:
- 1 dl habtejszín
- 1 zacskó (2 dkg) zselatin fix
- 40 dkg tejföl
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- A rózsaszín réteghez:
- 0,5 dl habtejszín
- 1 zacskó (2 dkg) zselatin fix
- 30 dkg epres joghurt
- A díszítéshez:
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- eperszemek
Elkészítés
A beállított méretű tortagyűrűt belül kikenjük kevés vízzel vagy olajjal. Sütőpapírból a tortagyűrűvel azonos magasságú csíkokat vágunk, és belülről kibéleljük a gyűrűt (a víztől vagy olajtól szépen rá fog simulni a belső ívre a papír, így nem lesz „ráncos” majd a desszertünk).
A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a kakaóporral és a fahéjjal. A vajat megolvasztjuk, megvárjuk, hogy kissé visszahűljön, majd kikeverjük a keksszel. A tortagyűrűt rátesszük arra a tálra, amin majd tálaljuk a tortát, és az aljába egyenletesen belenyomkodjuk a kekszes alapot. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, hosszában elfelezzük. Közepükkel kifelé, fejjel lefelé a kekszalapba nyomkodjuk úgy, hogy szorosan egymás mellé kerüljenek, és rásimuljanak a tortagyűrű belső ívére. Hűtőbe tesszük 20-30 percre.
Közben a fehér réteghez a lehűtött tejszínt félig felverjük. Hozzászitáljuk a zselatin fixet, és habverővel tovább verjük a tejszínt. Összekeverjük a tejfölt, a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot és a citromlevet. Beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a lehűlt kekszes alapra kanalazzuk úgy, hogy az eperszemek között se legyen hézag. A konyhapulthoz ütögetjük a tányért, hogy egyenletes legyen a réteg. 2 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megkössön a fehér réteg.
A rózsaszín réteghez a lehűtött tejszínt félig felverjük. Hozzászitáljuk a zselatin fixet, és habverővel tovább verjük a tejszínt. Beleforgatjuk a joghurtba, és a fehér rétegre kanalazzuk. Elsimítjuk, a felesleges levegőt hasonlóan kiütögetjük, majd letakarjuk a tortát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt megszórjuk a torta tetejét kókuszreszelékkel, és megmosott, felcikkezett eperrel díszítjük. A tortát hűtőben tároljuk.