Vásárlás, feldolgozás, tárolás – ezekre figyeljünk, ha zöldség és gyümölcs kerül a kosarunkba
2019. May 10.Sok-sok szezonális zöldségre és gyümölcsre van szükségünk, ezt jól tudjuk. Ha az elhatározás adott, hogy nap mint nap fogyasszunk az egészséges finomságokból, jótékony élettani hatásukat ne rontsuk el azzal, hogy rosszul választunk, vagy a tárolásuk, feldolgozásuk során nem vagyunk kellőképpen körültekintők.
1. Minden a hűtőbe kerül
Egyszerűnek tűnhet a boltból vagy piacról hazaérve az összes zöldséget és gyümölcsöt bepakolni a hűtőbe, ám egyes fajtákat jobb a kamrában tárolni. A hűtés befolyásolhatja az ízüket és állagukat, a paradicsom például alacsony hőmérsékleten nem tud beérni, a dinnye tápanyagokat és antioxidánsokat veszít a hűtőben, a hagyma pedig megpenészedhet.
2. Éretlen gyümölcsöt veszünk
Nem minden gyümölcs érik otthon tovább. A banánt, fügét és barackot megvehetjük úgy is, ha nem teljesen érettek, de az eper és a bogyós gyümölcsök éretlenül fognak megromlani.
3. Egy tálba tesszük a gyümölcsöket
Lelombozó lehet a hír, hiszen egy nagy műgonddal elrendezett gyümölcsös tál csodásan mutat az asztal közepén. Ám az igazság az, hogy a különböző gyümölcsök összekeverve gyorsabban romlanak meg. Bizonyos gyümölcsfélék érés közben gázt bocsátanak ki (ezt a tulajdonságot egyébként éretlen, ám utóérésre képes gyümölcsök esetén házi érlelésre is kihasználhatjuk), ilyen a banán, a kivi, a mangó és a barack. Ha nem érlelésre szánjuk, tároljuk inkább szeparálva ezeket a fajtákat.
4. A fagyasztott gyümölcsöt is megvehetjük
Tévhit, hogy a fagyasztott gyümölcsnek alacsonyabb a tápértéke, mint a frissnek. Ha éppen nincs szezon, de nagyon vágyunk egy tál málnára, nyugodtan dönthetünk a jó minőségű mirelit mellett.
5. Nem kell mindent meghámozni
A gyümölcsök és zöldségek héja tele van értékes tápanyagokkal, például a cukkini héja gazdag antioxidánsokban, illetve az uborka hasznos összetevőinek nagy része is a héjban lakozik. A burgonyát pedig ha héjastól főzzük meg, akkor nem (vagy csak kevésbé) veszíti el C-vitamin tartalmát. Az ehető héjakat viszont csak akkor érdemes elfogyasztani, ha vegyszermentes biogazdaságból vásároltunk, a vegyszerezett zöldségek, gyümölcsök héjától mindenképpen szabaduljunk meg.
6. Ne csak főzve fogyasszunk zöldségeket
A főzési folyamat során nagyon sok zöldségféle elveszíti vitamin- és tápanyagtartalmát. Ha főzni szeretnénk, akkor tegyük azt minél rövidebb ideig. A kevesebb vizet igénylő elkészítési módok – mint a párolás és sütés – több tápanyagot őriznek meg. És a főzővizet se dobjuk ki, felhasználhatjuk leveshez alaplének, vagy rizs és tészta főzésére.
7. Mosás előtt szeletelünk
Evidens, de azért ejtsünk erről is pár szót: szeleteléskor a felszíni vegyszermaradványok és kórokozók bekerülnek a zöldség és gyümölcs belsejébe is. Mossunk, szárítsunk, majd csak ezt követően daraboljunk.
8. Mosás után már ne tároljuk
A túl sok nedvesség melegágya a baktériumoknak és a penésznek. Csak annyi zöldséget és gyümölcsöt mossunk meg, amennyit rögtön fel is használunk.
9. Felejtsük el a műanyagból készült zacskókat
A zöldségeknek és gyümölcsöknek lélegezniük kell, használjunk inkább valamilyen lélegző, újrahasznosítható zacskót vagy szellőző dobozokat.
10. Forró zöldség ne kerüljön a hűtőbe
A forró étel kórokozókkal fertőződhet meg a hűtőben, mielőtt elrakjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
Forrás: Reader’s Digest