Van egy csodanövény a kertünkben, amiről nem is tudjuk, mi mindenre jó!
2022. September 26.Szinte minden kertben megtalálható, de csak dísznövényként tekintünk rá, pedig a konyhában is igazi csodaszer: az örökzöld fenyőfa több része is valóságos elixír. Különösen teában!
A KSH adatai szerint a tea a legtöbb háztartásban megtalálható: tízből nyolc család rendszeresen vásárol teát, az évi átlagos teafogyasztás 18,6 dkg/fő volt az 1980–2019-es időszakban Magyarországon. Elsősorban a téli félévben iszunk belőle többet, amikor hidegebb az idő. A fenyőfák fiatal hajtásai és rügyei már régóta a teák és szirupok – és más gyógyhatású készítmények – alapanyagai, nátha és köhögés ellen például kiválóak az őszi-téli időszakban.
A fenyőtűt magas C-vitamin tartalma miatt szárítva raktározni, akár nagyobb mennyiségben is. Öntsünk forró vizet az enyhén zúzott levelekre, majd ízesítsük egy kevés citrommal és mézzel. A fenyő nagyon jó immunerősítő, de nem csak ilyenkor, hanem egész évben bátran fogyasztható.
Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam szintén rendkívül értékes, két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja.
A fenyőgyantát gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazzák, illetve az ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket is készítenek az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból. A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír – írja a HelloVidék.
Persze vigyázni kell, mit eszünk meg, a lucfenyő, az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő és az ezüstfenyő hajtásai azonban egészen biztos, hogy emberi fogyasztásra maximálisan alkalmasak.
Szoktál pesztót készíteni? Ha még nem próbáltad ki, épp itt az ideje!