Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szoktál pesztót készíteni? Ha még nem próbáltad ki, épp itt az ideje!

2021. június 21.

A pesztó a sietős ebédek és vacsorák megmentője. Elég csak összekeverni a kifőtt tésztával, és kész is a gyors, finom és tápláló étel. Pesztót sokféle alapanyagból készíthetünk. A legismertebb a genovai pesztó, amely tradicionálisan bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból és olívaolajból áll, pici sóval, esetleg fokhagymával ízesítik. A hozzávalókat mozsárban törjük össze, majd fokozatosan annyi olívaolajat adagolunk hozzá, hogy kialakuljon a sűrű, krémes állag. Egy másik alaptípus az aszalt paradicsomos, de említhetnénk a calabriai pesztót is, amelyet a paprika tesz különlegessé.

De itt még nem áll meg a pesztók sora! Lehet, hogy nem lesz tradicionális, de attól még egészen nyugodtan összeállíthatjuk a saját pesztónkat. Lássuk, miből is! A bazsalikom helyett mennyei pesztó készíthető medvehagymából, csalánból vagy akár rukkolából. A fenyőmag kiáltható mandulával, mogyoróval, kesudióval, dióval, még izgalmasabb lesz a végeredmény, ha felhasználás előtt forró, száraz serpenyőben kissé megpörköljük az olajos magvakat, majd hagyjuk kihűlni. Aki nem szereti a karakteres olívaolajízt, nyugodtan használhat semlegesebb aromájú olajokat. Érdemes kipróbálni a tökmag- és avokádóolajat is. A parmezánt viszont ki ne hagyjuk! De ha helyette grana padano kerül bele, nem dől össze a világ.

Mihez használhatunk pesztót? Kis túlzással szinte mindenhez. Ahogy említettük, elég csak kifőznünk a tésztát, majd összeforgatunk a pesztónkkal – egyszerű, de nagyszerű ebédet fogunk kapni. Tészta mellett gnocchihoz (vagy a magyar nudlihoz) is mehet, ha pedig elrugaszkodnánk a tradicionális fogásoktól, csak a kreativitásunk szabhat határt. Összekeverhetjük serpenyőben pirított zöldségekkel, megtölthetjük vele a zsebes csirkét és sós sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk. Készíthetünk kelt pizzatésztából pesztós lepényt, tehetjük leveles tésztára (vagy tésztába), sült édesburgonyára, de akár rizzsel is összeforgathatjuk. Ez utóbbi lehet egyszerű köret vagy a töltött cukkini, padlizsán, nyári tök tölteléke. Sőt! A percek alatt elkészülő hirtelen sütött hússzelet (például tarja vagy karaj) is szintet lép, ha tálalás előtt átkenjük egy kevés pesztóval.

Ugye, hogy te is kedvet kaptál a házi pesztóhoz?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mar a torma… és milyen jól teszi!

Mar a torma… és milyen jól teszi!

Azon túl, hogy vírus- és bacilusölő, még rovarcsípésre is jó!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.