Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Reggelitől a szörpig – együnk minél több pirosló gyümölcsöt!

2021. June 21.

Újra itt a nyár, amire egész évben vártunk, feléledt a természet! Ugyan manapság akár a tél közepén is hozzájuthatunk kedvenceinkhez, az ízek a természetes úton megérett, szezonját ünneplő gyümölcsökben tudnak igazán érvényesülni. Júniusban végre gond nélkül élvezhetjük a nyár slágereit, a piros gyümölcsöket, melyek hatékony antioxidánsok, védenek a tumoros betegségek ellen, a szívet és az ereket is jó állapotban tartják, nem mellesleg pedig gyönyörűek. Nézzük, milyen gyorsan elkészíthető receptekben használhatjuk fel őket, hogy maximálisan kiélvezzük az ízüket!

 

Ribizliszörp

A ribizliből szörp és bor is készíthető, ráadásul minden fajtája alkalmas rá. Bora magas csersavtartalma miatt könnyen tisztuló, kellemes ízű és jól tárolható, a szörp változtat pedig mindent feldob, amihez hozzákeverjük. Utóbbit igen könnyen elkészíthetjük otthon is a ribizliket megmossuk, majd egy lábasba tesszük, a szárakat nem szükséges eltávolítani. Öntünk 4-5 evőkanál vizet a ribizlire, és alacsony lángon főzni kezdjük. Mikor már kellően megpuhultak a szemek, egy villa segítségével összenyomkodjuk, majd még 15 percig főzzük. Ezután egy szűrőn, evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Ízlés szerint cukrozzuk, és alacsony lángon még 40 percet főzzük. Végül üvegekbe töltjük, és hagyd kihűlni. 

Tipp: Öntsünk belőle frissen facsart citromléből készült limonádéhoz, tálaljuk jégkockákkal és mentával!

Turmix, smoothie

Ki ne szeretné a turmixokat vagy a smoothie-kat? A titkuk csak annyi, hogy a frissen vásárolt gyümölcsöket előre fagyasszuk le, majd úgy turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Az eper zabpehellyel, natúr joghurttal, egy kevés növényi tejjel, esetleg mézzel keverve energiadús, teljes értékű nassolnivaló lehet például fagyi helyett. 

 

Granola

A friss málna minden reggelit fenségessé tesz, de különösen jól illik a granolához. Bár egy kicsit hosszabb idő elkészíteni, mindenképpen megéri az előkészületeket, de mézes változatban kapható a Mixitnél is. Aki szereti a kása- és müzliféléket gyümölcsökkel kombinálni, annak ez az összeállítás lesz a kedvenc nyári desszertje.

 

Gyümölcsleves

Egy forró nyári napon nincs is jobb a hideg, klasszikus görög gyümölcslevesnél! Ez az egyik legjobb dolog, ami a meggy és a cseresznye találkozásával történhet. Elkészítése roppant egyszerű: tejszínt és narancslevet keverünk össze hozzá egy nagyobb tálban, és tetszés szerint ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a tetszőleges gyümölcsöket (megtisztítva, feldarabolva), és jól behűtve tálaljuk.

Teljesen mindegy, éppen hol vagyunk – az irodában, egy tóparton vagy az erkélyen – ezek a hűsítő gyümölcsvariációk biztosan felfrissítenek. Irány a piac!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!