Vajon miért olyan ellenállhatatlan a belga csoki?
2022. June 26.Gondoljunk csak bele, hány különböző csokis finomságot készítenek Európában! Az olaszoknak ott a híres csokis-mogyorós Nutella, a svájciaknak a tejcsoki, az osztrákoknak a forró csoki, és persze nem hagyhatjuk ki a a felsorolásból a belga csokit sem. Belgium az egész világon ismert és elismert csokoládéi minősége, választéka és mennyisége miatt. Az ország ezt történelme egy nem épp dicső szakaszának, a gyarmati időknek köszönheti. Bár elsősorban a briteket és a franciákat tartjuk nagy gyarmatosító nemzeteknek, de Belgium is jelentős afrikai gyarmatokkal bírt a II. világháború utáni időkig. Ezen gyarmatoknak volt része a Belga Kongó, ahol a világ legjobb kakaóbabját termesztik. Mivel egészen kiváló minőségű alapanyag állt rendelkezésükre, a belgák el is kezdték készíteni a magas minőségű csokoládékat, sőt még a svájciak is tőlük lesték el a csokikészítés fortélyait. A belga csoki hírességének emellett sok más egyéb oka is van, mutatjuk!
Belgiumban nagyon régóta készítenek csokit
Egy svájci utazó visszaemlékezései szerint Brüsszelben már 1697-ben felszolgáltak forró csokit, tehát a belgák már a XVII. században készítettek csokikat – és ezt az évszázados felgyülemlett szaktudást kamatoztatják a mai napig.
Hatalmas a megtermelt mennyiség
Évente 270 ezer tonna csoki készül Belgiumban, és 2000-nél is több csokibolt található az országban. Persze nem használják fel mind otthon, 2017-ben 3 milliárd dollár értékben exportáltak csokit, amivel a világ második legnagyobb csokiexportőrének számítanak. Belgium földrajzi helyzete révén könnyen tudja teríteni a termékeit Európában, illetve tengerpartja miatt Amerikában is.
Nem félnek újítani
Jean Neuhaus, aki igazándiból svájci volt, gyógyszertárában kezdett el először fekete csokit árulni 1857-ben. Nem finomságként, hanem orvosságként. Ez önmagában sem volt rossz ötlet, az pedig egyenesen zseniális húzásnak számított, hogy a nem túl kellemes ízű piruláit is bevonta csokival, így kevésbé fanyalogtak a vevői. Ezek a csokival bevont gyógyszerek aztán olyan sikeresek lettek, hogy hamarosan a gyógyszert elhagyta, és ő lett Belgium első csokimestere.
Érdekesség: Tényleg belehalhatunk a túlzott csokievésbe?
A belgák találták fel a bonbont
1912-ben hunyt el a feljebb már említett Jean Neuhaus, de unokája, akit szintén Jeannak hívtak, továbbvitte a csoki szeretetét, és megalkotta a világ első pralinéjét, azaz töltött csokiját, ami azonnali siker lett. Máig kedvelt luxustermék és ajándék.
A belga csokinak általában magasabb a kakaótartalma
A belga csokik sötétebb színűek és keserűbbek a svájci csokiknál, ennek oka a magasabb kakaótartalmuk. A belga csokikészítők a mai napig nem hajlandóak mással helyettesíteni a kakaóvajat, pedig az EU már 2000 óta ezt írná elő nekik. Más csokikészítők a kakaóvaj akár 5%-át is kiváltják egyéb növényi zsírokkal, a belgák viszont változatlanul 100%-ban kakaóvajból készítik a csokit.
Ez is csoki:
Forrás: mashed