Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Új iránymutatás az alkoholfogyasztásról: hol a valódi határ?

2023. February 8.

A mennyiség csökkentését javasolja a legfrissebb, 2023 januárjában megjelent kanadai iránymutatás az alkoholfogyasztásról, melyet tizenkét évvel a korábbi után módosítottak – írja a A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor. 

Három tudományos szakértői csoport, nemzeti szervezetek, tartományi és szövetségi kormányzatok bevonásával készült el a Canadian Centre on Substance Use and Addiction (Kanadai Szerhasználati és Függőségi Központ) új ajánlása, mely az alkoholtartalmú italok fogyasztásának egészségre kifejtett hatásaira hívja fel a figyelmet.

A szakemberek szerint az alkohol okozta egészségkárosodás kockázata mindazoknál alacsony, akik hetente legfeljebb két standard italt* fogyasztanak. De ha csak heti egy italt fogyaszt valaki, már annak is előnyei lehetnek; ilyen például a jobb alvás. Állapotosoknak viszont egyáltalán nem javasolják szeszes ital fogyasztását.

Heti három–hat ital növelheti a mell-, a vastagbélrák, és egyéb daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A heti hét vagy több ital elfogyasztója pedig már a szívbetegséget vagy az agyvérzést kockáztatja. Minden további ital megsokszorozhatja ezeket a következményeket.

„Az alkohol lényegesen károsabb, mint azt korábban gondoltuk, fogyasztásának visszafogása egészségünk kulcsfontosságú összetevője”

– fogalmazott Adam Sherk, a brit-kolumbiai Victoria Egyetem kutatóintézetének munkatársa, annak a tudományos szakértői testületnek a tagja, mely részt vett a kanadai iránymutatás kidolgozásában. Sherk az ajánlás legfőbb üzenetét abban látja, hogy az egészség megőrzése szempontjából „jobb minél kevesebbet inni”.

*1 Standard ital =       8 gramm etanolt tartalmaz (Egyesült Királyság)

10 gramm (Magyarország, Ausztrália, Franciaország)

13 gramm (Mexikó)

14 gramm (Egyesült Államok, Argentína, Chile)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Micsoda irónia! A Szomszédok Janka nénije az alkohol káros hatásaira figyelmeztet

Micsoda irónia! A Szomszédok Janka nénije az alkohol káros hatásaira figyelmeztet

Micsoda irónia! A Szomszédok Janka nénije az alkohol káros hatásaira figyelmeztet

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!