Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? Ezt az alapanyagot nem ajánlott felhasználás előtt megmosni

2020. September 17.

A zöldségeket, gyümölcsöket főzés-sütés előtt megmossuk – ez magától értetődik. Ám létezik egy olyan – egyébként hétköznapi – alapanyag, amely esetén jobban járunk, ha elfelejtjük a megszokott eljárást.

Ha nem vegyszermentes árut vásárolunk, akkor valahogyan meg kell szabadulnunk a különböző szennyeződésektől. Sőt még a biotermékeket is meg szoktuk mosni, hiszen a rájuk tapadt földet nem szeretnénk belefőzni az ételbe. Szerencsére legtöbbször elég folyóvíz alá tartani a zöldségféléket, hogy leöblítsük. Amennyiben különösen alaposak szeretnénk lenni, akkor vízbe is áztathatjuk a portékát egy kis időre. Ezt a jól bevett szokást viszont el kell felejtenünk egy bizonyos fajta élelmiszernél. Hogy melyiknél? A gombánál.

Hivatalosan igazából nem is zöldség a gomba, de a boltokban a zöldséges soron találjuk meg, így a zöldségek táborába szokták sorolni. Az elkészítése is nagyon hasonlít több zöldségféléhez, ezért sokan a gombafejeket is megmossák, mielőtt a lábasba tennék. De vajon miért nem jó ötlet ez? A gomba szerkezete a szivacshoz hasonló, ezért nagyon sok nedvességet képes magába szívni. Ha pedig mosás után a gombánkat megpirítanánk serpenyőben, ez a sok eltárolt nedvesség egyszerűen átalakul párává. A végeredmény nem pirult, hanem sokkal inkább párolt lesz, ráadásul nyálkás állaggal kísérve. Sokkal jobban járunk tehát, ha felhasználás előtt a gombákról kefével távolítjuk el a szennyeződéseket.

Amire még érdemes figyelni, az a tárolás. A gombafélék hűtőben is csak 2-3 napig állnak el, ezért mindenképpen használjuk fel hamar. Szivacsos szerkezetük miatt nagyon jól magukba szívják más élelmiszerek illatát és ízét, ezért a legjobb, ha arra a rövid időre is jól záródó műanyag dobozba tesszük őket.

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyümölcs és zöldségmosási 1x1

Gyümölcs és zöldségmosási 1x1

Vajon a mosás tényleg segít?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!