Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Tényleg mérgező a zöld paradicsom? Most végre kiderül az igazság!

2022. November 26.

Ilyenkor ősz végén sok a zölden betakarított paradicsom. Időről időre előkerülnek a kapcsolódó receptek is, ezzel együtt a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy a szolanin mérgező.

Igen, a  paradicsomnak a zöld része a szár fürt csatlakozásánál  amit általában kivágunk, valóban mérgező. Szolanint tartalmaz, ami nagy dózisban hasmenést, hasfájást, esetleg influenzaszerű tüneteket okozhat, ritkább esetben pedig agyi ödémát és kómát okoz.

Az éretlen paradicsom ugyanazt a szolanint tartalmazza, amit érett paradicsomnál kivágunk, ami tehát mérgező. A jó hír azonban az, hogy a savanyítás és a fermentálás harmadára csökkenti a szolanin-tartalmat, ráadásul ahhoz, hogy igazán veszélyes legyen, a frissen szedett zöld paradicsomból is több kilót meg kéne enni. 

Sok a zöld paradicsomod? Ezt most a legegyszerűbb, legolcsóbb recept!

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!