Tényleg buborékos marad a pezsgőnk, ha egy kanalat teszünk a palackba?
2022. June 18.A buborékos italok akkor igazán finomak, ha érezzük bennük az intenzív pezsgést – hála a sok-sok buboréknak. A csavaros üdítőkkel, habzóborokkal és ásványvizekkel könnyű dolgunk van, hiszen azok felbontás után, visszazárva 2-3 napon át még meglehetősen buborékosak maradnak. A pezsgővel azonban sajnos más a helyzet, amint kibontottuk, rögtön elkezdenek szökni a bubik.
Tipp: Így készíts habkönnyű pezsgőkrémet
Nagy bulik után szilveszterkor vagy születésnapkor általában szokott maradni egy-egy megbontott, szinte teli palack, amit kár lenne veszni hagyni. Ilyen esetekre létezik egy régi városi legenda, mely szerint bele kell tenni egy kanalat a palackba, hogy másnapra is buborékos maradjon az ital. Eddig még nem próbáltuk ki ezt a módszert, de most kíváncsiságból megnéztük, hogy tényleg működik-e.
A kanál működésének a következő az állítólagos magyarázata. A nyelével lefelé a palackba állított kanál a pezsgősüveg hőmérsékletét hivatott szabályozni. Ha kanalastól tesszük a megbontott pezsgőt a hűtőbe, a fém kanál elnyeli az üveg nyakánál a meleg levegőt. A hideg levegő sűrűbb a melegnél, így az benne marad a palackban, a nyakrésznél pedig a kanál egyféle légdugót képez, és így akadályozza meg, hogy a buborékok kiszökjenek.
Tehát ez lenne az elmélet, de jöjjön a gyakorlat! Vettünk egy palack pezsgőt, kibontottuk, nyilván meg is kóstoltunk belőle egy pohárral – szigorúan a minőségét ellenőrizni –, majd beletettünk egy teáskanalat, és egy éjszakára a hűtőbe száműztük a palackot. A módszer működött, másnap sem volt észrevehető különbség az előző nap frissen nyitott, illetve a tárolt pezsgő között. Egy próbát megér a trükk!
Ezt már olvastad?
Kis pezsgőtörténelem – tudod, mióta koccintunk a habzó itallal?
Forrás: Reader’s Digest