Tehetünk üvegedényt a fagyasztóba?
2022. November 13.Sokan főznek előre a hétvégén, hogy utána lefagyasszák az ételt az előttük álló hétköznapokra. Ha pedig valami különösen jó áron kapható a boltban, szeretünk nagyobb mennyiséget vásárolni belőle, és az alapanyag szintén a mélyhűtőbe kerül. Ez csak két példa arra, hogy mennyire hasznos konyhai nagygép a fagyasztó.
Jó választás az üvegből készült tároló?
Felmerül a kérdés, hogy miben érdemes tárolni az ételeket. Zacskóban, műanyag dobozban? Alapanyagok esetén az eredeti csomagolás nem minden esetben használható, főleg akkor kerül a kukába, ha fagyasztás előtt kisebb adagokra szeretnénk porciózni a terméket.
Mi a helyzet az üveggel? Az üvegedények általában nem szeretik a hőmérséklet-ingadozást, de mégis lehet fagyasztóba való üveg tárolóedényeket vásárolni. Hogy is van ez?
Az üvegedény valójában az egyik legjobb választás, mivel a műanyaggal ellentétben nem veszi át az étel illatát, emellett nagyon könnyen és szépen tisztítható. Nemcsak a fagyasztóba, hanem a mikróba és a mosogatógépbe is betehetjük. Erős és tartós, egy üvegedény valószínűleg hosszabb ideig használható marad, mint egy műanyag. Az edények nyugodtan egymásra is pakolhatók.
Megrepedhet az üvegből készült edény a fagyasztóban?
Bizonyos esetekben igen. Ez akkor történhet, ha nem fagyasztásra szánt edényben próbálunk valamit lefagyasztani. Ha túlságosan fel szeretnénk gyorsítani a kiolvadást, az üveg megrepedhet. Repedésre kell számítani akkor is, ha folyadékot fagyasztunk le, és túlságosan teletöltjük az edényt.
Jó hír viszont, hogy megfelelően használva a fagyasztóba tehető edény szinte örök életű. Lássunk pár tippet a helyes használathoz!
Tipp: Meddig állnak el a konzerv élelmiszerek?
Meleg étel? Hagyjuk kihűlni fagyasztás előtt
Nem szerencsés dolog a forró ételt rögtön betenni az üvegedénybe, azt pedig a fagyasztóba. A nem teljesen kihűlt étel fagyasztása eleve elkerülendő, és az edényünk sem biztos, hogy ki fogja bírni ezt a hőmérséklet-változást. Hagyjuk az ételt először szobahőmérsékletűre hűlni, aztán tegyük előbb az edénybe, majd a fagyasztóba.
Válasszunk szilikonos fedeleket
Vannak edények, amelyeknek a fedelén van egy szilikonos szigetelő rész. Ez azért hasznos, mert az ilyen edények légmentesen zárnak, ami a fagyasztáskor igencsak fontos. A különböző csatos edények is hasonlóan jól működhetnek, a lényeg az, hogy pontosan záródó edényt válasszunk.
Ne pakoljuk tele
Ha ételt fagyasztunk, a zacskóban jól össze szeretnénk nyomkodni, hogy a levegő zöme távozzon belőle. Az üveg tárolót azonban nem (mindig) szerencsés teljesen teletömni. A folyadékoknak ugyanis fagyasztás hatására megnő a térfogatuk, akár 9%-kal is. Ha tehát folyadékdús ételt fagyasztunk, számoljunk azzal, hogy ennyivel meg fog nőni a térfogata fagyasztás során. Amennyiben ennek nem hagyunk helyet, könnyen szétrepeszthetjük az üvegedényünket.
Hagyjuk az ételt kiolvadni sütés előtt
Azok az üvegedények, amelyek fagyaszthatóak, nagyon gyakran a sütőt is jól bírják. Ez az egyik nagy előnyük, hogy mehetnek a mélyhűtőből egyenesen a sütőbe. Egyenesen, de nem azonnal. Ha például lasagnét készítünk, fagyasszuk le az üvegedényben, fogyasztás előtt vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Ezután mehet is a sütőbe ugyanabban az edényben. Ha a fagyasztóból rögtön a forró sütőbe tesszük az üvegedényt, azt még a legstrapabíróbb fajta sem fogja elviselni.
Forrás: Reader’s Digest
Ez is érdekelhet:
Vöröshagymát a harisnyába! 4 érdekes módszer zöldség, gyümölcs és zöldfűszer tárolására