Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lejárt élelmiszer? Ki ne dobd, mert akár még egy évig is fogyasztható marad

2022. January 22.

Sokan kidobják az élelmiszereket, amint azok lejárnak, míg mások szívesen kísérleteznek ezen élelmiszerek fogyasztásával. Vajon kinek van igaza? Ebben a kérdésben segít válaszokat találni a Nébih legújabb útmutatója.

Az például tudtad, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatsz: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. Olvass tovább, és megtudhatod, mi a különbség a kettő között, és hogy az egyik lejárta, miért nem vonja maga után az adott étel kidobását.

Minőségmegőrzési idő vs. fogyaszthatósági idő

A Nébih Maradék nélkül weboldala szerint a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb (száraztészta, rizs vagy a konzervek stb.) termékeken szerepel. Lehet, hogy a minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké, de általában még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyaszthatók ezek az élelmiszerek. Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk.

Fontos ügy: Tegyél te is az élelmiszerek pazarlása ellen! 

fogyaszthatósági idővel viszont jobb nem kísérletezni, mert ez a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Ezeket inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Forrás: Nébih

Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez élelmiszervásárlásunk 10-11 százalékát teszi ki.

Kapcsolódik: 

Ezekre figyelj, hogy kevésbé pazarolj

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Növényi alapú sült csirkével erősít a KFC

Növényi alapú sült csirkével erősít a KFC

A vegán „csirke” egyelőre Amerikában kóstolható 

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!